Hokejový brankář Pavel Francouz ve 33 letech ukončil kariéru

19. dubna 2024·Celebrity·Redakce·ČTK

Pavel Francouz. (Foto: Profimedia)

Hokejový brankář Pavel Francouz se rozhodl ve 33 letech ukončit kariéru. Vítěz Stanleyova poháru z roku 2022 s Coloradem v této sezoně ze zdravotních důvodů nechytal. Účastník čtyř světových šampionátů a olympijských her 2018 v Pchjongčchangu, který před devíti lety pomohl Litvínovu k extraligovému titulu, to oznámil na dnešní tiskové konferenci v Praze.

Všichni asi tušíme, proč jsme se tady sešli. Je to něco, k čemuž jsem poslední rok směřoval. Je to smutná zpráva. Koukám na to ale tak, že něco nového začíná,” řekl Francouz. Při pohledu na krátké video s průřezem jeho kariéry si prý uvědomil, jak rychle vše uteklo. “Byla to zábava. Někdy to bylo těžké, ale byly to úžasné časy a jsem vděčný sportu lední hokej za úžasné zážitky,” uvedl odchovanec plzeňského hokeje.

Francouz působil v zámoří od roku 2018, dvě sezony mu ale výrazně poznamenaly zdravotní problémy. Do ročníku 2020/21 nezasáhl kvůli operacím kyčle. V další sezoně Avalanche pomohl k triumfu v play off. Francouzova bilance v NHL se tak zastavila v základní části na 73 zápasech, ve 44 z nich pomohl Coloradu k výhře. V play off zasáhl do 13 utkání a slavil s Avalanche osm vítězství.

V extralize chytal za Plzeň, Třinec a Litvínov. Před NHL působil i v KHL, tři sezony strávil v Čeljabinsku.

Celebrity - další články

Doporučujeme