Princ Philip nikdy nebyl králem, kdežto Kate Middleton se královnou stát může. Jak je to možné?

14. února 2022·Celebrity·Barbora Turková

Kate Middleton (Zdroj: Profimedia)

Princ Philip (†99) byl po boku královny Alžběty II. skoro sedmdesát let, přesto se nikdy nestal králem. Kate Middleton, manželka prince Williama by na tom mohla být jinak, protože ona by se královnou stát mohla. Jak je to možné, odpovídá deník The Sun.

V neděli 6. února to bylo sedmdesát let, co královna Alžběta II. usedla na trůn. Princ Philip jí byl až do své loňské smrti , ke které došlo loni na jaře (a to pouhé dva měsíce před jeho stými narozeninami), velkou oporou. Vladařka měla titul královny, on sám nikdy králem nazýván nebyl. Deník The Sun si myslí, že důvodem byl starý patriarchální systém. Ve společnosti totiž titul král evokuje panovníka, tedy toho, kdo vládne, zatímco vdaná královna „jen“ jeho manželku. To by ale bylo zavádějící a urážkou skutečné panovnice, jelikož trůn patří rodové linii Alžběty.

Princ se po svatbě s Alžbětou vzdal všech svých titulů i rodového jména Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg a přijal britské občanství a konvertoval k anglikánské církvi. Byl oslovován jako “Jeho královská výsost” a nikdy nebyl považován za krále. “Neexistuje žádná skutečná ústavní role pro manžela, jen podle tradice,“ vysvětlila expertka na královské rodiny Marlene Koenig.

Jakmile princ William bude jednou králem, je velmi pravděpodobné, že se jeho manželka, vévodkyně Kate Middleton stane královnou Catherine. William je aktuálně druhý v pořadí, hned po svém otci, princi Charlesovi. Pro manželky vladařů platí trochu jiná pravidla a Kate na titul bude mít nárok, i když nepochází z královské rodiny.

Role Catherine se určitě změní, protože bude chotí panovníka. Bude první dámou země, pokud jde o prioritu,” říká expertka. Philip nikdy nebyl králem, ale jen manželem mocné vladařky. Sám to ale nebral nijak fatálně, naopak o tom velmi rád vtipkoval.

Na jedné akci mluvil s jedním Australanem, který mu řekl, že jeho manželka je doktorkou filozofie a má tak mnohem významnější postavení než on. Philip, který byl znám svou prostořekostí, se jen usmál a s klidem opáčil: “Ano, tento problém máme v rodině také.” Rozhodně to tak nebral jako urážku.

Celebrity - další články

Doporučujeme