První Vánoce bez královny Alžběty II. Karel III. na ni ve svém projevu nezapomněl

26. prosince 2022·Celebrity·Redakce

Karel III. (Foto: Profimedia)

Pro Brity jsou tyto Vánoce v něčem velmi jiné. Po 96 letech je poprvé tráví bez královny Alžběty II. (†96), která zemřela letos v září. Do nové funkce nastoupil její syn, král Karel III., který na Boží hod přednesl svůj projev národu. Informaci uvedl server BBC.

Nelehká doba je to nejen pro britskou veřejnost, ale samozřejmě i pro královskou rodinu. Nejenže se král Karel III., jeho žena Camilla, princ William s rodinou musí vyrovnat se ztrátou milované královny, ale i se skandálním dokumentem z dílny Netflixu o Megan a Harrym. Mladší bratr následníka trůnu se neváhal do své rodiny opřít a Megan se v něm vylíčila jako největší trpitelka.

Rodina se k dokumentu zatím nevyjádřila a vypadá to, že se ani jen tak nevyjádří. V proslovu, který měl král Karel III. na Boží hod zmínil důležitější věci, než pomstychtivé jednání svého syna a snachy. Proslov k lidu přednesl na hradu Winsdor, kde je pohřbena nejen jeho matka, ale i otce, princ Phillip (†99). „Připomnělo mi to hluboce dojemné dopisy, pohlednice a zprávy, které taková spousta z vás poslala mé ženě i mně. Nedokážu vám dostatečně poděkovat za lásku a empatii, kterou jste ukázali celé naší rodině,” prohlásil.

Vánoce jsou podle něj zvláště dojemné pro ty, kteří ztratili své blízké a ty, co milovali. „Cítíme jejich nepřítomnost pokaždé, když přichází toto období a připomíná nám je každá vážená tradice,” dodal. Poděkoval všem, kteří pomáhají; záchranným složkám, armádě, zdravotníkům, učitelům a lidem ve veřejných službách.

Děkoval i těm, kteří pomáhají chudým. „Vánoce jsou samozřejmě křesťanským svátkem. Síla světla, která překonává temnotu, se ale slaví napříč hranicemi víry a přesvědčení,” doplnil a dodal, že to platí pro všechny lidi. Všem popřál Vánoce plné míru, štěstí a věčného světla.

Celebrity - další články

Doporučujeme