Konec ikonické dobroty! Rumové pralinky končí po 58 letech, zákazníci je už nechtějí

9. listopadu 2023·Jídlo a pití·Redakce

Rumové pralinky (Zdroj: Profimedia)

Hořká čokoládová kulička, kterou když rozkousnete, tak se vám na jazyk vylije tekutý likér s chutí tuzemáku. Rumové pralinky jsou ikonické, ale nyní po 58 letech už nejsou k dostání. Proč?

Buď jste je milovali, nebo nenáviděli. Ať patříte do toho či druhého tábora, na rumové pralinky nyní už můžete jen vzpomínat. Výrobky, jejichž obliba mezi zákazníky klesá, což byl po dlouhou dobu i případ rumových pralinek, jsme z portfolia nuceni odebrat,“ řekla Blesku mluvčí společnosti Nestlé Tereza Skrbková. Sama nevěděla přesně, kde jsou ještě k dostání, a kde už ne. Až se doprodají, další už nebudou.

Rumové pralinky jsou sice ještě v nějakých obchodech k dispozici, ale pokud jste jejich velcí milovníci, měli byste je začít hodně rychle hledat. Oblíbená sladkost se začala vyrábět v roce 1965 v továrně Zora Olomouc. V roce 1992 je koupila švýcarská firma Nestlé.

Stejný osud jako měli pralinky, potkal i oblíbené oplatky Vlnky, které se vyráběly od 50. let minulého století. Výrobu ukončila americká společnost Mondelēz International, pod kterou spadala i firma Opavia v roce 2011. Ještě ale existuje naděje, že by se rumové pralinky mohly vrátit zpět na český trh. Rumové pralinky byly jednou z nejoblíbenějších cukrovinek, které spoluutvářely identitu českého potravinářství v posledních desítkách let. Trochu doufám, že se v budoucnu vrátí a potká je podobný osud jako tyčinku Deli, kterou zahraniční firmy po převzetí výroby z nabídky stáhly, ale kvůli zájmu zákazníků ji znovu uvedly na trh,“ řekl zemědělský a potravinářský analytik Petr Havel.

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme