Vyhledávání
Makrela s angreštovo-fenyklovou oblohou
Makrelu zbavte hlavy a vnitřností, podélně nařízněte, ale nedokrojte a rozložte jako knihu.
Potřebné suroviny:
4 makrely
1 lžička dijonské hořčice
50 g másla, rozpuštěného a lehce vychladlého
50 g strouhanky
sůl a pepř na dochucení
Na oblohu:
200 g angreštu
40 g másla
1-2 lžičky krupicového cukru
1 malá cibule, oloupaná a tence pokrájená
2 bulvy zeleninového fenyklu, očištěné a tence pokrájené
3-4 lžíce smetany ke šlehání
1-2 lžičky krenexu nebo jemně strouhaného křenu
1 lžíce nasekaného kopru + snítky na ozdobu
citron k zakápnutí
Postup přípravy:
Makrelu zbavte hlavy a vnitřností, podélně nařízněte, ale nedokrojte a rozložte jako knihu. Osolte a opepřete. Potřete hořčicí rozšlehanou s máslem, pak rybu přitlačte do strouhanky. Do doby přípravy ponechte v chladničce.
Angrešt poduste na polovině másla v přikryté pánvi na mírném plameni do změknutí, 3 až 4 minuty. Dejte si stranou 3 lžíce, zbytek propasírujte přes síto zpět do pánve a doslaďte, ale ne příliš.
Ve zbylém másle zlehka osmažte cibuli, 5 až 6 minut, až zkřehne, ale nezabarví se. Přidejte plátky fenyklu, osolte a v přikryté pánvi zvolna duste asi 5 minut, až fenykl zvláční. Vmíchejte angreštové pyré, prohřejte a pak vmíchejte smetanu. Povařte, až omáčka hezky zhoustne. Vmíchejte celý angrešt a křen, prohřejte, dochuťte solí, pepřem, případně cukrem. Nechte trochu vychladnout a pak vmíchejte kopr a jemně nasekané lístky fenyklu.
Rozehřejte gril nebo grilovací pánev, potřete trochou oleje, položte na ni rybu, přidejte ještě trochu másla s hořčicí a zprudka opékejte 4 až 5 minut po každé straně. Podávejte rybu zatepla s angreštovo-fenyklovou oblohou, dílky citronu k zakápnutí a ozdobenou snítkami kopru.