Vyhledávání
Novoroční čočka po celý rok
Na novoroční oběd připravujeme čočku, abychom měli penízky. Kvůli vzpomínkám a školní jídelnu se jí ale hodně lidí vyhýbá. Přitom je velmi zdravá a chutná. Správně bychom měli jíst luštěniny alespoň jedenkrát týdně. Informace přináší Blesk pro ženy.
Čočka je bezlepková, plná bílkovin, vitaminů skupiny B, železa a vlákniny. Snižuje vysokou hladinu cholesterolu v krvi, posiluje nervy, zahání únavu a prospívá srdci. Je vhodná pro diabetiky. Také patří mezi dobré vyprošťováky, což se na Nový rok vždycky hodí.
Hnědá a zelená čočka
Ta patří k nejzajímavějším druhům. Obě jsou energické a výživné. Jsou bohaté na kyselinu listovou a železo.
Červená a žlutá čočka
Ty jsou bohatým zdrojem železa, selenu, fosforu, zinku a vitaminu B6. Obě mají nasládlou chuť a není třeba je před vařením namáčet.
Černá beluga
Drobná čočka, kterou nemusíte předem namáčet a vaří se 25 minut. Hodí se do salátů nebo jako příloha. Vyniká vysokou nutriční hodnotou, obsahuje víc bílkovin než tofu.