Chcete se vyhnout silniční kontrole? Bývalý policista prozradil, čím ji můžete vyprovokovat

13. ledna 2023·Koktejl·Dominika Číčelová

Ilustrační foto. (Zdroj: Shutterstock)

Pro web AutoŽivě prozradil bývalý policista, podle čeho si většinou jeho kolegové vytipovávají vozy, které namátkově zastaví k silniční kontrole. Pokud se tedy chcete takovému zdržení, které vás nakonec může přijít draho, vyhnout, dejte si pozor na tyto věci. Samozřejmě pokud nemáte pás, nebo naopak máte mobil u ucha, je jedno, zda následující záležitosti splňujete. To vás zastaví tak jako tak.

Jako řidič začátečník jsem ještě neměla tu čest, aby mě zastavili během jízdy policajti z důvodu silniční kontroly. Jsem za to upřímně moc ráda a před každou jízdou se modlím, aby tomu nebylo tentokrát jinak. Jelikož netuším, jak v praxi taková kontrola probíhá a ani nemám přehled, kde bych měla jaké doklady k předložení hledat (kromě řidičáku a občanského průkazu, které mám, pokud si dobře vzpomínám, v peněžence), pravděpodobně by to nedopadlo pro mě úplně dobře. Z toho důvodu si budu dávat velký pozor na tyto aspekty, které by riziko zastavení policisty mohly značně zvýšit.

Na první pohled

Prvním aspektem je vzhled vozidla. Především pokud se jedná o nevhodné tónování skel, přes které není řidič vidět. To už můžete rovnou zamávat býkovi před očima červenou muletou. Se zatmavenými skly máte téměř jistotu silniční kontroly, takže mějte všechny doklady v pohotovosti a po ruce. To samé platí pro křiklavý tuning. Máte-li výfuk se zvukem hromu a křídlo a la Rychle a zběsile policie spíše pobídnou ke kontrole, než ke zdviženému palci a tichému uznání.

Očištění auta

Tento důvod k silniční kontrole platí především v zimě, kdy spousta řidičů očistí skla a střechu auta od sněhu a ledu nedostatečně. Ze střechy může odlétávat sníh a led vám může na bočních oknech bránit v řádném výhledu. Nezapomeňte také zkontrolovat viditelnost SPZ. V létě je jedno, když budete mít na předním skle rozmázlého brouka, ale zablácený ofroad od shora až dolů je jasným signálem, že vás má policie zastavit a zkontrolovat.

Plynulost jízdy

I když znám spoustu řidičů, kteří zkrátka nemají nervy v tak dobré kondici, aby zběsile nepředjížděli auta jedoucí pomaleji, než je maximální povolená rychlost, vyplatí se to nedělat. Právě takového stylu jízdy si policie všimne hned. Stejně tak neustálé přejíždění z pruhu do pruhu a podjíždění upoutá jejich pozornost. A pokud budete jezdit od krajnice ke středové čáře, pravděpodobně budete muset “dejchat”.

Čím jezdíte?

Posledním důvodem pro zastavení k silniční kontrole je značka, model a stáří vozu. Pokud jezdíte ohnilou Škodou Favorit, policie má jistotu, že když vás zastaví, na něčem si vždy smlsne. Minimálně v rámci technického stavu vozidla, nebo vás alespoň podusí. BMW 3 řady, vlastně jakékoli generace starší, než je aktuálně v prodeji. Zejména E36 a E46. Tohle auto si podle policie kupují řidiči, kteří notoricky překračují povolenou rychlost, mají na autě nehomologované doplňky. Sportovní a luxusní auta, tam jde zase o to, že je policie staví pod záminkou kontroly, ale v reálu se chce jen podívat. Tři roky staré a plynule jedoucí Subaru Outback policie nikdy nezastaví.

Koktejl - další články

Doporučujeme