Trápí vás alergie? Pozor si dejte na břízu, jasan, trávy i topoly, vliv na ně má i počasí

20. dubna 2024·Koktejl·Barbora Turková

Ilustrační foto. (Zdroj: Depositphotos)

Máme tady duben a s ním i pranostiky. Nejznámější je ´Duben, ještě tam budeme.ˇ „Ověřitelná rozhodně a ověřuje se nám prakticky každý den. Studené severní proudění na území Česka v průběhu dubna je naprosto běžné. Běžné ale není to, že v únoru nebo v březnu byly teploty nad 20°C a docházelo k nárůstu vegetace. Naši předkové si ale vpádů studeného vzduchu všímali a tahle pranostika je přesná,” usmívá se Dagmar Honsová a vysvětluje i tuto ´Aprílové počasí má daleko do krásy´. „V průběhu dne se může vystřídat nejrůznější počasí a teploty hodně lítají, tak to může být spojené s tím, že člověk moc neví, jak se obléknout.

V dubnu trápí bříza, v květnu trávy

Velkým jarním tématem jsou i alergie. „První alergeny se mohou objevovat už v první polovině ledna, záleží na teplotách, ale největší problémy přichází v dubnu. Začíná kvést bříza, což je nejvíce alergizující pyl v ovzduší jara, než přijdou trávy. Obsahuje až pět milionů zrn pylu na jednu jehnědu a pylová zrna se velmi dobře rozfoukávají, protože potřebují mírný vítr,” vysvětluje meteoroložka. Pak tomu sekundují trávy, které začínají v průběhu května. V dubnu se ještě můžete setkat s pylem jasanu, topolu, olše či ovocnými stromy, ale ty jsou málo alergizující.

Na alergie má vliv i různé typy počasí. „Různé typy pylů potřebují různé rychlosti větru a záleží na tom, jak je pyl veliký. Pro ideální rozptyl pylu břízy je nejlepší mírný až čerstvý vítr. Co se deště týče, je hodně důležitá doba, kdy prší a kolik toho spadne. Ideální je noční vydatný déšť, kdy spláchne pylová zrna a člověk může běhat klidně celý den,” usmívá se Honsová. Důležitá je i teplota při uvolňování pylu. „U stromů se uvolňuje jakmile je mezi 13-15°C, tráva potřebuje 18-28°C. Jakmile se teploty vyšplhají nad 28°C, tak uvolňování pylů se výrazně snižuje.Velkou roli hraje i délka slunečního svitu, která je rozhodující pro produkci pylu kvůli fotosyntéze. Pokud je zataženo, tak rostliny a stromy budou produkovat méně pylu, než když je jasno.

Podcast Modré z nebe s Dagmar Honsovou a Ondrou Kubalou si můžete poslechnout na platformě Youradio Talk.

 

 

Koktejl - další články

Doporučujeme