Nečekaný objev: V USA se po víc než padesáti letech našel ukradený ubrus, který pokreslili Beatles

12. října 2022·Články·ČTK

Původním majitelům se po více než padesáti letech vrátil ubrus, který před svým posledním koncertem v San Francisku v roce 1966 pokreslila britská kapela Beatles. Všichni čtyři muzikanti a také zpěvačka Joan Baezová na ubrus zaznamenali své dojmy před vystoupením na stadionu Candlestick Park. Majitel restaurace Joe Vilardi poté ubrus zarámoval a vystavil, ale hned po týdnu si ho odnesli zloději.

Po cenném ubrusu nebylo téměř 55 let ani stopy až do nedávného hovoru z Texasu, který přijal Vilardiho vnuk. “Zavolala mi paní a zeptala se mě, jestli naše rodina má v San Francisku restauraci, a já jsem okamžitě vytušil, že to má něco společného s tím ubrusem,” řekl Michael Vilardi. “Ubrus měl její bratr, nevěděl, co s ním, a tak si ho celé ty roky nechal,” dodal.

K muži se ubrus dostal jako splátka dluhu. Chtěl ho prodat, ale protože byl kradený a prodejce by se mohl dostat do problémů, tak ho sestra přesvědčila, aby ho vrátil. “Vyrostli jsme s dědečkovým vyprávěním o tom ubrusu, ale nikdo z nás ho nikdy neviděl a ani nás nenapadlo, že ho ještě někdy uvidíme,” řekl Michael Vilardi.

Na ubruse je psychedelický západ slunce, který nakreslil John Lennon, portréty od Paula McCartneyho a Joan Baezové a podpisy George Harrisona a Ringa Starra. Artefakt teď půjde do dražby, podle aukční síně Bonhams by se mohl prodat až za 25 tisíc dolarů (632 tisíc korun). Koncert na stadionu Candlestick Park z roku 1966 se zapsal do dějin jako poslední komerční vystoupení skupiny, která po skončení severoamerického turné oznámila rozpad.

Články - další články

Doporučujeme