Máte rádi film Jak vytrhnout velrybě stoličku? Tohle jste o něm nejspíš nevěděli

20. července 2022·Zábava·Redakce

Tomáš Holý, Jak vytrhnout velrybě stoličku (Foto: Profimedia/Shutterstock)

Komedie Jak vytrhnout velrybě stoličku se umístil na sedmém místě v anketě Nejúspěšnější česká komedie století. Není tedy divu, že se jen stěží najde někdo, kdo tenhle úžasný film s Tomášem Holým, Janou Preissovou a Františkem Němcem neviděl. Přinášíme zajímavosti, které jste o filmu nejspíš nevěděli.

Film vypráví o školákovi Vaškovi, který žije jen s maminkou a nezná svého otce. Jelikož je maminka úspěšná primabalerína, nebývá po večerech s Vaškem doma, a tak se malý uličník rozhodne, že jí sežene manžela a sobě tak tatínka, kterého každý jiný kluk má. Na zimních prázdninách narazí na sympatického náčelníka Horské služby a rozhodne se dá jeho a maminku dohromady. To ale ještě neví, že našel svého vlastního tatínka. 

Věděli jste, že

Jana Preissová měla ve filmu dubla. “Jana měla ve filmu na tanec dubla, Hanu Vláčilovou, což byla sólistka Národního divadla. Ohromné bylo, jak se to režisérce podařilo natočit, protože sám bych ve filmu záměnu nepoznal. Jana byla štíhlounká a na pohyb taky velmi šikovná,” prozradil před časem pro Extra.cz Vlastimil Harapes.

Stella Zázvorková si v tomto filmu zahrála svou nejkratší roli v kariéře. Řekla pouze dvě věty a v celém filmu byla jen patnáct vteřin. Vybavíte si ji?

Že byl pro roli Vaška vybrán právě Tomáš Holý, je zásluhou Františka Němce. Režisérce řekl, že pokud to má tomu klukovi věřit, nemůže to hrát nikdo jiný než právě Tomáš. Němec to přiznal v rozhovoru pro časopis Čas pre ženy.

V jedné scéně Vašek poslouchá rádiové vysílání, kde Petr Haničinec čte o horolezcích Georgi Mallorym a Andrewu Irvinovi. Ve skutečnosti tato rozhlasová hra neexistuje a byla nahrána pouze pro tento film. Informoval o tom portál ČSFD.

Z důvodu vady výslovnosti, kterou Vlastimil Harapes má, byl předabován Jiřím Klemem, čímž jeho postavu dokreslil až démonický hlas.

Malý Tomáš Holý byl ve scénách, kde lyžoval, zastoupen jiným klukem. Pozorní diváci si mohou všimnou výškového rozdílu obou chlapců.

 

Zábava - další články

Doporučujeme