Spodně kvašená nebo cibuláková. Petr Pavel představil oficiální portrét

3. května 2023·Zábava·Redakce

Petr Pavel a Eva Pavlová (Zdroj: Profimedia)

I když se do žádného oficiálního portrétu nechtěl pouštět, nakonec podlehl tlaku veřejnosti. Ve středu dopoledne tak prezident Petr Pavel představil svůj oficiální portrét a poštovní známku. Ta má stát 23 korun a bude v deseti barevných odstínech, které dostaly netradiční názvy.

Známky začne Česká pošta prodávat ode dneška a budou stát 23 korun, což odpovídá ceně standardního psaní. Známky budou v celkem deseti provedení a nesou opravdu velmi originální názvy. Jedná se o tyto odstíny: květolipová, českomotorková, babičkově malinovková, hřibově pravá, poskalinová, spodně kvašená, cibuláková, letněbouřkově rozmarná, vontská špendlíková a šumněborová.

V první emisi bude vytištěno milion známek. Moje vize byla nemít žádný portrét a žádnou známku a pokud možno, tak se nezviditelňovat. Není to způsob prezentace, který by mi byl vlastní. Když jsem viděl odezvu ze strany veřejnosti i filatelistů, kteří říkali, že je to tradice, začali se ozývat i ti, například školy, kteří roky neměli žádný portrét na zdi, přišlo mi líto, že bych se k tomu měl postavit jen na základě vlastního přístupu, proto jsem dal zelenou kreativnímu týmu, aby se toho chopil,“ popsal na úvod anabázi vzniku známek a portrétu prezident Pavel.

Kreativní tým prezidenta vysvětlil, proč mají jednotlivá barevná provedení takové názvy. Cibuláková odkazuje na porcelán cibulák, spodně kvašená na spodně kvašený ležák, který nás proslavil po celém světě a třeba květolipová na lípu, což je náš národní strom. Fanoušci jsou z portrétu, potažmo názvů nadšení. Až se člověku na tváři objevil úsměv,” zní jeden z komentářů a další dodávají, že se těší na merch a chtějí mikinu. 

View this post on Instagram

A post shared by Petr Pavel (@prezident_pavel)

Sám Pavel se oficiálnímu portrétu bránil. Nechtěl vypadat jako kult osobnosti, ale nakonec ho přesvědčila reakce veřejnosti. Viděl jsem reakci veřejnosti, a to zdaleka nejen sběratelů známek, tak jsem si řekl, že by asi nebylo úplně od věci, v případě, že zájem skutečně bude, se domluvit třeba s Českou poštou na nějaké limitované sběratelské edici,“ připustil Pavel v rozhovoru pro Novinky.cz. 

Mít známku není podle zákona nutnost, jedná se spíše o tradici. Jediným prezidentem, který známku neměl, byl Emil Hácha.

 

Zábava - další články

Doporučujeme