Zeman mě chtěl za poradce, pak se neozval, řekl v Pressklubu kandidát na prezidenta Drahoš

1. dubna 2017·Press klub·Redakce

Bývalý předseda Akademie věd ČR Jiří Drahoš v úterý oznámil, že bude příští rok kandidovat na hlavu státu a vyzve tak současného prezidenta Miloše Zemana. Ten oznámil úmysl obhájit mandát na začátku března. Se Zemanem měl přitom v minulosti úzce spolupracovat. Jak Drahoš uvedl v Pressklubu, prezident ho požádal, zda by mu nedělal poradce pro vědu.

Jiří Drahoš při oznámení kandidatury uvedl, že jde do voleb hlavy státu proto, aby zvítězily hodnoty, které jsou pro každou zem nejdůležitější – pravda, rozum a slušnost.

“Nikdy jsem nebyl v žádné straně, ani teď, ani za minulého režimu. Prezident by podle mě měl být nadstranický. Nebudu kandidát žádné politické strany. Pokud do toho půjdu, nemám nic proti průřezové podpoře, nemohu politikům zavírat ústa,” řekl Jiří Drahoš v Pressklubu na Frekvenci 1.

Poslechněte si celý záznam Pressklubu s Jiřím Drahošem:

Ve volbách vyzve někdejší šéf akademiků současného prezidenta Miloše Zemana, který oznámil úmysl obhájit mandát na začátku března. Se Zemanem měl přitom v minulosti úzce spolupracovat. “S panem prezidentem Zemanem jsem se setkal jen jednou, a to asi čtrnáct dní po jeho nástupu do funkce. V rámci rozhovoru mě prezident požádal, jestli bych mu nedělal poradce pro vědu. Já jsem mu to přislíbil, ale od té doby se nikdy neozval a já se nikomu nevnucuji,” uvedl bývalý předseda Akademie věd.

“Chválím Zemana za kontakt s lidmi, že jezdí po krajích. Jeho další kroky bych nerad komentoval,” dodal Drahoš stručně. Zato prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček rozhodně není skoupý na slovo. Poté, co Drahoš oficiálně oznámil kandidaturu, zahrnul Facebook i Twitter latentně útočnými prohlášeními o tom, jak by měl vypadat prezident.

 

Ovčáček přitom nedávno v ČT uvedl, že proti kandidátům na prezidenta nebude vést štvavou kampaň. “Plním jen svoji trojjedinou úlohu. Tlumočím stanoviska pana prezidenta, hájím jeho stanoviska a hájím pana prezidenta,“ uvedl Ovčáček pro Lidové noviny.

Frekvence 1 ho požádala o vyjádření na téma neuskutečněné spolupráce Drahoše a Zemana. Ovčáček byl stručný a informaci okomentoval pouze jedním slovem: “Nikoliv”.

V minulém týdnu jsme odvysílali Prezidentský Pressklub s Milošem Zemanem, záznam můžete sledovat zde:

Press klub - další články

Doporučujeme