Čtvrteční host Pokondrů: Šéftrenér biatlonistů Rybář!

28. května 2015·Těžkej Pokondr na Frekvenci 1·Redakce
K Pokondrům dorazil ve čtvrtek na rozhovor šéftrenér našich biatlonistů Ondřej Rybář! Pánové s ním mimo jiné řešili kauzu kouče hokejového nároďáku Růžičky. Poslechněte si záznam.

Záznam rozhovoru

Gratulujeme k Trenérovi roku. Bylo toto ocenění pro vás překvapením?

Ondřej Rybář: Určitě bylo. Vůbec takové ankety nesleduji. Máme takové interní vyhlášení na vyhlášení Biatlonisty roku, ale to je spíš takové malé a rodinné. Tohoto ocenění si ohromně vážím. Potkal jsem tam spoustu zajímavých lidí, i trenérů, na které jsem jako kluk koukal v televizi. Člověk s nimi mohl pohovořit a poznal je z druhé strany.

Máte štěstí na výjimečnou generaci biatlonistů a biatlonistek…

Ondřej Rybář: Jestli je výjimečná, to uvidíme. Doufám, že v Čechách jsou další podobní a že je najdeme. Musím říct, že samozřejmě jsou to sportovci, kteří dokážou být v té špičce v téhle malé zemi v našem malém sportu, co se týče základny, je tahle generace určitě unikátní. Jsou tam sportovci, kteří dokázali výborné výsledky v juniorských kategoriích. Vedle medailistů se tam dokázali propracovat i další, a toho si asi musíme cenit nejvíc. 

3 nepříjemné otázky

Co je z vašeho pohledu největší slabinou českého biatlonu?

Ondřej Rybář: Člověk by neměl odkrývat karty tam, kde je to slabé, protože spíš musí pracovat na tom, aby tato slabá místa posílil, než aby je odkryl a dával na odiv. Spíš je to globálně, obava o to, že ten úspěch vleze lidem do hlav. A nejhorší je závist – ta dokáže zbourat i to, co dlouhé roky buduje. V tomhle mám asi největší strach. Existují škarohlídové, co se snaží něco, co funguje, rozbourat. Takže není to slabina, ale spíš obava, aby to nevlezlo do hlavy. Všichni, kteří mají olympijské medaile, tak si to tvrdě vydřeli. Biatlon není fotbal nebo hokej, takže co se peněz týče, ti sportovci jsou na úrovni běžné populace. Takže to, co si vyjedou, tak si vyjedou, to je něco jiného, to už je odměna za výsledky z Mezinárodní biatlonové unie.

Kolik trefíte terčů na lyžích vy?

Ondřej Rybář: Mohl bych to vyzkoušet, my máme takovou soutěž, které říkáme „ulička“, to jsou takové ty různě znepříjemňující faktory, které tu střelbu mohou ovlivnit, takže to jsou různé balanční pomůcky a podobně. 

Jak vnímáte kauzu kolegy Vladimíra Růžičky?

Ondřej Rybář: Já nechci, aby to vypadalo špatně, ale na takové úrovni musí být člověk opatrný. Peníze mají řešit manažeři a ne trenéři. Na to si nedovolím reagovat. Je to kauza, která vylétla před Mistrovstvím světa… Jestli to má zpopularizovat hokej, nebo dění kolem jeho osoby. Těžko říct. Já si to nedovolím hodnotit. 

Další epizody pořadu Těžkej Pokondr na Frekvenci 1

Doporučujeme