Jak jsi vnímal přechod americké armády přes naše území?

Václav M. : Já jsem to vnímal ze začátku tak, že jsem měl pocit, že ti Američané vjedou do nějaké ruské gubernie. Že sem přijedou a lidé na ně budou házet cihly. Dokonce na sociálních sítích lidé psali, že po nich budou střílet. A vlastně i tím, jak na to komunisté šlapali, a jak média byla plná nepřátelství vůči americkému konvoji, tak moje maličkost a ještě asi 15 lidí jsme se sešli asi 6 dní před příjezdem konvoje a začali jsme s tím něco dělat. Začali jsme organizovat přechody, já jsem začal shánět harleyáře na Ostravsku a Náchodsku atd. Překvapilo mě, jak to nakonec dopadlo. Mohli jsme zorganizovat tucet věcí, ale v životě bychom nebyli schopni zorganizovat tisíce lidí s vlajkami, kteří sami přišli. Beru to jako obrovský úspěch zdravého rozumu. Těch 12 dnů jsem se nenudil. Denně jsem měl padesát šedesát telefonátů a stal jsem se takovým podivným uzlem, přes který protékaly informace. Bylo to neuvěřitelné. 

3 nepříjemné otázky

 

Kolik ti teď chybí peněz, abys mohl začít točit?

Václav M. : Pro mě je to teď největší problém. Když nemístně vtipkuju tak říkám, že jsem jako kafe 3v1, že jsem scénárista, producent i režisér. A jediná cesta k tomu, abych se nezbláznil je nikdy to nekřížit. V tuto chvíli mi z těch 160 milionů chybí asi 30 milionů.

Bojíš se hrozby tzv. islámského státu?

Václav M. : Bát se není to správné slovo. Sleduji to pečlivě a hodně silně, ale nejde o islámský stát, ale o islámský terorismus. Oni nevyhrají, to není možné. Je to dlouhodobě odsouzené k prohře a k neúspěchu. Stát potřebuje ekonomiku, hospodářství, měnu atd. Při vší neúctě k těm parchantům, toho nejsou schopni, i když ovládají ropná pole atd. Problém je v tom, že tam bojují desítky tisíc lidí z Evropy a až to skončí, tak se všichni tito lidé budou vracet zpátky. Pro mě to nebezpečí spočívá hlavně v podobě teroristických útoků. A bojím se, že ta většinová společnost se úplně zblázní a přestane rozlišovat mezi islamisty a muslimy.

Ty jsi v pořadu s Danielou Drtinovou šokoval svými výroky i samotnou Danielu. Měl si reakce na svůj výrok o Kremlu i mimo pořad?

Václav M. : Měl. Spousta reakcí byla negativních, ale spousta jich byla i pozitivních. Já jsem se prostě v tu chvíli neudržel. Já jsem ty ruské servery pročítal a bylo mi tak na blití, tak strašně špatně, že ve chvíli, kdy se tam Daniela zeptala, tak jsem to prostě řekl.