Pátečním hostem u Pokondrů bude umělecký šéf baletu Národního divadla Petr Zuska!

25. listopadu 2016·Těžkej Pokondr na Frekvenci 1·Redakce
Hostem Těžkýho Pokondru byl v pátek umělecký šéf baletu Národního divadla, choreograf a režisér Petr Zuska. Poslechněte si záznam celého rozhovoru na Frekvenci 1 s Milošem a Romanem.

Záznam rozhovoru

Malá textová ochutnávka z rozhovoru:

Během kariéry jste pracoval i v zahraničí. Kde jste se nejvíc naučil?

Petr: Kanada asi byla o něco dál než Německo, ta mi dala asi víc. Ale ono se to těžko srovnává, to není sport. Každopádně je pro člověka hodně dobré do života, když prožije nějaký čas v zahraničí. Ale neznamená to, že všechno venku je také lepší.

Kdy vám bylo s baletem nejhůř a uvažoval jste o konci?

Petr:  Těch momentů asi bylo víc. Ale hodně nepříjemné byly okamžiky, kdy ministestvo kultury před sezónou ze dne na den bez důvodu odvolalo ředitele Národního divadla. Stalo se to několikrát a byly to hodně vyčerpávající okamžiky hlavně po psychické stránce. 

Dnes vedete balet Národního divadla. Jako tanečník – míval jste problémy se svým šéfem?

Petr: Já jsem docela osobnost a kdysi jsem míval pár napnelistických situací s Vlastíkem Harapesem. I když se ke mně choval vždy hezky a pouštěl mě hostovat. Ale to už je tak dávno, že si to ani nepamatuju… Velký problém jsem míval se šéfem baletu v Montrealu, který mě kdysi nechtěl pustit do Drážďan.  

Herci například mohou kromě divadla hrát v seriálech nebo filmech. Ale co baletní tanečníci, co může nad rámec závazku v Národním divadle?

Petr: To je dost problematické. Protože ta časová vytíženost je taková, že není srovnatelná s činohrou ani operou. Ráno musí trénovat a pokračuje skoro až do večera. Navíc hraje kolem dvanácti představení do měsíce, což je opravdu fyzicky hodně vyčerpávající. Přední sólisti mají možnost odejít na čas na hostování.

 

Podívejte se, jak Petr Zuska tančil ve StarDance:

 

Další epizody pořadu Těžkej Pokondr na Frekvenci 1

Doporučujeme