Pondělní host Pokondrů: Jan Hrušínský!

29. června 2015·Těžkej Pokondr na Frekvenci 1·Luboš Procházka
Pondělním hostem u Pokondrů byl herec Jan Hrušínský! Miloš a Roman se ho mimo jiné zeptali na to, proč se jeho otec pohádal s Josefem Kemrem. A co jim herec odpověděl? Poslechněte si to!

Záznam rozhovoru

Honzo, jste bilanční typ?

Jan Hrušínský: Jeden kamarád dělal webové stránky a tam jsem si dával dohromady role a skončil jsem někdy v roce 1995, 1996, a pak mě to opustilo a už mě to nebaví, ale on mi to někdo časem spočítá.

A víte, kdy jste poprvé stál před kamerou?

Jan Hrušínský: To vím, bylo mi pět let a bylo to živé vysílání televizní inscenace. Tehdy se to ještě nedělalo na záznamy. Režíroval to František Filip a vysílala to Československá televize ze studia Beseda ve Vladislavově ulici v Praze. Já jsem neuměl číst, tak mi maminka předčítala tu roli, abych se to naučil nazpaměť. Paní Šejbalová hrála mou babičku a Jiří Sovák a Vlasta Chramostová hráli mé rodiče. To živé vysílání byl takový vzruch, ale traduje se, že Jiří Sovák řekl: „Já toho kluka zabiju, on není vůbec nervózní, on vůbec nemá trému!“. Tak to bylo naposledy, co jsem před podobnou akcí neměl trému. 

3 nepříjemné otázky

Proč vám vadilo přesunutí busty vašeho otce ve foyer Národního divadla?

Jan Hrušínský: Mě to především překvapilo, protože když někam chodíte 20 let a jste zvyklý, že někde něco je na svém místě a přijdete tam a ono to tam není. To mi vadí i v Londýně, že tam mizí věci, které dělají Anglii Anglií. A také mi připadalo symbolické a krásné, že byli vedle sebe s Josefem Kemrem, protože je poutalo celoživotní přátelství, oba tomu Národnímu divadlu dali hodně a říkal jsem si, že by je to Národní divadlo alespoň mohlo nechat na svém místě. Oni tehdy přišli s takovým tvrzením, které se posléze ukázalo jako lživé, a to, že museli ustoupit bustě Václava Havla. A to není pravda. Václav Havel je v tom hlavním foyer, ale na jiném místě než byl táta s Josefem Kemrem. Takže jsem chvilku vypadal, jakože bojuji proti tomu, aby byl Václav Havel ve foyer Národního divadla, ale tak to nebylo. Napsal jsem dopis řediteli Národního divadla a najednou to začalo žít vlastním životem, mělo to asi 60 tisíc odkazů na internetu, řešilo se to i na Slovensku, denně se valily bulvární titulky a paradoxně jediný, kdo se k tomu nevyjádřil, byl ředitel Národního divadla, pan Burian.

Proč vaše paní, Miluše Šplechtová, odešla z Národního divadla?

Jan Hrušínský: To byste se musel zeptat budoucího šéfa, který nastoupí v záři, pana Špinara. Miluška to vyřešila tak, že se dohodla se současným šéfem, panem Dočekalem, že odejde spolu s ním. Takže dala k 31. srpnu výpověď, takže odejde sama. Byla tam 25 let, takže taky dostala takový dárek. (smích)

Jste u nás už poněkolikáté, už nám řeknete, proč se váš otec rozhádal s Josefem Kemrem?

Jan Hrušínský: Já jsem u vás teprve potřetí nebo počtvrté, to je málo. Ale dobře, tak já vám slibuju, že vám to jednou řeknu. (smích) 

Další epizody pořadu Těžkej Pokondr na Frekvenci 1

Doporučujeme