Pondělní host Pokondrů: Zpěvák Vlasta Redl!

20. července 2015·Těžkej Pokondr na Frekvenci 1·Luboš Procházka
K Pokondrům v pondělí přišel na rozhovor zpěvák a skladatel Vlasta Redl. Mimo jiné se vyjádřil k uprchlíkům a také k současnému Rusku a jeho prezidentovi Putinovi. Poslechněte si záznam.

Záznam rozhovoru

Kdybys nás měl pozvat někam na koncert během prázdnin, kam by to bylo?

Vlasta: Když už jsme v té Praze, tak 23. července na Střelecký ostrov. Ale těch koncertů je víc. Po letech jsme se dali dohromady s Jirkou Pavlicou a Hradišťanem. Jsem z toho v příjemném šoku, že je to jako za starých časů.

Proč jste oprášili letitý projekt s Jirkou Pavlicou?

Vlasta: My jsme si spolu několikrát zahráli, od té doby, co jsme spolu nehráli. Většinou to byly akce pro miliardáře, dvakrát z toho jsme hráli s velkým symfonickým orchestrem s takovými rozpočty, že by se o tom normálnímu smrtelníkovi ani nezdálo. Ale nikdy se o tom nikdo nedozvěděl. Tak jsem se toho Jirky ptal, proč neuděláme třeba v létě pár koncertů někde, kde je klid. Tak jsem ještě hledal někoho, kdo by do toho s námi šel. A jak tak píšu ten seznam, tak v tom sloupci vlevo jsem napsal „doprava hradišťan“. Nevěděl jsem, jestli na mě Jura není naštvaný. Tak jsem koupil kytici růží a jeli jsme do toho Hradiště. Ptal jsem se ho, jestli jsme pořád ještě kamarádi. Tak on řekl, že jasně, že jsme. Tak jsme jeli do města a potkali jsme tam jeho manželku, tak jsem dal tu kytici jí. Pak jsem se jury ptal, jestli bychom si mohli v létě zahrát pár koncertů, ale on říkal, že toho má moc. A jeho žena řekla: „Ale Jirko, já myslím, že by sis tam nějaký čas našel.” (smích)

3 nepříjemné otázky

Vlasto, co říkáš na problém utečenců?

Vlasta: Nechtěl bych být v jejich kůži, ale podle toho, co sem proudí za lidi – žádné ženy a děti, jen chlapi. Mám z toho trochu neblahý pocit. Aby někdo ušel 4000 km k místu, kde se má nalodit, to mi trochu zavání. Přijde mi to jako nějaká politika, aby se ti lidé sem hrnuli. Vždycky jsme měli ten problém, že na západ byly zavřené hranice a na východ ne. Ale řeknu vám, jestli to tady zhoustne, tak my na západ neutečeme, protože tam zavřené hranice nejsou. A jak je ten Putin diktátor, ještě budeme rádi, že ho máme, protože on ty hranice zavře. Já jsem se učil rusky třináct let, četl jsem Neználka ve Slunečním městě v originále, četl jsem Puškina, Dostojevskiho a další. Učil jsem se rusky vyloženě nerad, ale teď vidím, že to asi nebylo zbytečné.

Půjčil bys Řecku peníze?

Vlasta: Myslím si, že za to, co Řekové udělali v dobách antických, bychom jim neměli půjčit, ale měli bychom jim dát, kolik si řeknou, a vůbec bychom o tom neměli přemýšlet. Já bych jím půjčil, ale co jsem mohl, to jsem už rozpůjčoval a nebyli to Řekové. (smích)

Kdo z českých politiků tě nejvíc irituje?

Vlasta: V tomhle ohledu mám jasno. Bohužel za ty poslední roky jsou synonymem pro slovo politik slova grázl, nepoctivec a lhář! Já nesleduji zprávy, nechci to číst. Snažím se najít tu škvíru, abych žil ten život vesele a abych si nemusel každé ráno plivnout do zrcadla. A neirituje mě nikdo. Dokonce jsem mezi nimi poznal pár slušných lidí, ale dlouho tam nevydrželi. 

 

Další epizody pořadu Těžkej Pokondr na Frekvenci 1

Doporučujeme