Promotér Rejman o Movemberu: Vše vymysleli kluci od surfů a snowboardů!

7. listopadu 2014·Těžkej Pokondr na Frekvenci 1·Luboš Procházka
Pátečním hostem u Pokondrů byl promotér české části charitativní akce Movember Marek Rejman. Mimo jiné odhalil, kdo přesně celý projekt vymyslel. A budete se divit!

Záznam rozhovoru

Jak jsi se dostal k Movemberu?

Marek: To je docela dlouhá historie. Každopádně v roce 2008 mě oslovil kamarád, který u mě jezdí na Gladiator Games, že je tady Movember, že je to strašně super hnutí a je to o knírech a jestli se nechceme zapojit. Já jsem v tu dobu vůbec netušil o čem to je. Vlastně jsme si tak vyměnili podporu. To byl začátek. Pak v roce 2009 jsem měl schůzku s jedním ze čtyř zakladatelů Movemberu v Londýně, a když jsem mu vyprávěl, co tady děláme, tak mi na konci schůzky řekl, ať to dělám v České republice. To byl pro nás start.

Kolikátým rokem už Movember funguje v Česku?

Marek: Oficiálně je tohle šestá kampaň, ale včetně nultého ročníku v roce 2008 funguje Movember už sedmým rokem. Pro mě je to sedmý měsíc v mém životě, kdy si nechávám růst knír. Takže za pár let to bude celý rok.

Nápad na Movember přišel z Austrálie. Jak to celé vzniklo?

Marek: Ta partička, která to vymyslela jsou kluci kolem skejtů, surfů, snowboardů… To je jeden z důvodů, proč jsme se dohodli a proč jsme si rozuměli, protože já jsem ze stejného prostředí. Oni seděli u piva a přišli na to, že by bylo fajn vrátit kníry do módy. Dali si to jako cíl, začli si ty kníry pěstovat, ale narazili na odpor svých přítelkyň, rodin a kamarádů. Tak tomu chtěli dát nějaký rozměr, který by odvrátil ten odpor okolí. Tak přišli s tím, že ženy mají své hnutí zas zdraví, tak muži by ho měli mít také. A ona ta problematika rakoviny prostaty je dost podobná problematice rakoviny prsu.

Podstata Movemberu je o tom, že Movember bojuje proti rakovině prostaty a varlat. Jak jsou na tom Češi co do počtu onemocnění?

Marek: Je to nejčastější onkologické onemocnění mužů. Když jsem s Movemberem v Česku začínal a přišel jsem za doktory, tak mi říkali, že zhruba 5 500 mužů ročně v České republice onemocní a z toho něco přes 1 800 jich zemře. Teď už je to přes 6 500. Takže za tu dobu co to dělám, tak to číslo narostlo o skoro 1 000 lidí ročně. Ta úmrtnost není tak vysoká, což je dobrá zpráva, ale to, že se zvyšuje to číslo, to je dost alarmující.

Když někdo bude chtít Movember podpořit a třeba přispět, jak na to?

Marek: Na movember.com se vám otevře česká stránka. Na ní jsou nahoře záložky a je tam i napsáno “zapoj se”. Když klikneš na “zapoj se”, otevře se ti nabídka jak se můžeš zapojit – jako mo bro, mo sista, jako univerzita, jako pracovní kolektiv. Ta registrace je to nejdůležitější. Nikdo, kdo není zaregistrovaný není mo bro nebo mo sister. My všichni, co jsme, se registrujeme. Pak si vytvoříš tzv. mo space a v rámci toho to funguje podobně jako Facebook. Můžeš nahrávat fotky, přidávat statusy… Je to opravdu jednoduché a blbuvzdorné. Nejlepší tedy je zaregistrovat se a ono už tě to pak navede, co dál.

3 nepříjemné otázky

Nejhorší kulturní akce, kterou jsi organizoval?

Marek: Nejhorší pro mě pocitově byly Pussycat Dolls. To byla strašná darda. Když jsem pak viděl, jak ta show funguje a o čem je, tak jsem si říkal, že bych měl některé věci přehodnotit. Pak jsem si říkal, že to jsou nejdražší striptérky na světě. A najednou jim tam vyjely ty tyče…(smích A dělaly nějaký taneček u tyče. Ale samozřejmě, je to showbyz, ale mě to tenkrát nenadchlo.

Když tu byl raper Snoop Dogg, tak jsi ho tehdy málem nedostal před koncertem z hotelového pokoje. Co v tu chvíli může promotér podle smlouvy dělat?

Marek: On nebyl v hotelovém pokoji, ale v šatně v aréně. Akorát tam za ním přišel nějaký týpek a byli tam hrozně dlouho. Bylo to vtipné. Ale Snoop Dogg byl super. Udělal nám tu dva super koncerty. Potom jel do Maďarska a tam je úplně odpálil, zatímco tady z nějakého důvodu fungoval. To, že ty hvězdy chodí na koncert pozdě a nechají fanoušky čekat, to je celkém běžné. Myslím si, že čím větší show, tím horší to je. Snoop Dog ale s námi byl v klidu, jen dostat ho z té šatny, to byl trochu problém.

Sám na show také vystupuješ, skáčeš s autem atd. Bál jsi se někdy o život?

Marek: To auto jsem si vymyslel jako takový protest song. V jednu chvíli jsem byl hrozně zhnusený z toho, jak to tu začalo fungovat. Místo toho srdce, které u freestylu vždycky bylo, tak to najednou začalo být hodně o prachách. Já si myslím, že ty hodnoty by se měly celkově přehodnotit. Tak jsem začal skákat v autě. Nikdy jsem se o život nebál. Mám tři děti a kdybych se bál o život, asi by to špatně dopadlo.

Další epizody pořadu Těžkej Pokondr na Frekvenci 1

Doporučujeme