Snowboardistka Samková u Pokondrů: V logu mám pořád knírek!

26. listopadu 2014·Těžkej Pokondr na Frekvenci 1·Luboš Procházka
Středečním hostem u Pokondrů byla snowboardistka Eva Samková! Mimo jiné promluvila o svém logo - knírku. V čem se od olympiády změnilo? Poslechněte si záznam rozhovoru.

Záznam rozhovoru

Jak dlouho trvá tvoje sezóna?

Eva: Jezdecká sezóna trvá skoro půl roku. V březnu skončím, mám měsíc pauzu a pak začnu znovu trénovat, to je letní příprava. Jsem víc v posilovně, běhám, a pak se to časem stupňuje na větší výbušnost, protože potřebuju být výbušná. V září se začíná víc jezdit na snowboardu a specializovat.

V nové sezóně tě čeká mistrovství světa a světový pohár, nebojíš se toho tlaku, který se díky olympijskému zlatu dá očekávat?

Eva: Tak záleží, jestli si člověk ten tlak vyvine sám na sebe, to je nejdůležitější. Na mě byl vyvíjený tlak už před olympiádou. Ti, kteří se o to zajímají, tak věděli, že se může něco povést a hlavně my, jako tým jsme to věděli. Takže v tom je to nejhorší, když člověk sám od sebe něco očekává. Tak samozřejmě očekávat od sebe něco budu, ale to jsem měla vždycky. Ale když to člověk neřeší, tak se to spíš povede.

V dubnu by tě měla čekat jedna velká radost, a to je freeride v Kanadě. Platí to pořád?

Eva: Já doufám, že to platí, odklepli jsme to. Ještě sháníme pár lidí, ale myslím, že to vyjde. A jestli to vyjde, tak se z toho zvencnu, protože to je nejvíc. To člověk vyletí helikoptérou nahoru na kopec, vybere si nějakou lajnu a jede v prašanu dolů jak se mu chce a kudy se mu chce. Je to jako surfování, taková volnost… To má každý snowboardista nejraději.

3 nepříjemné otázky

Proč jste ty a tvůj tým odešli z domácího svazu?

Eva: Tak to je takový šum. Vziklo to na naší tiskovce. Ten pan novinář, co to napsal, ten už se omluvil a já si myslím, že je to zbytečně vyhrocené. Z žádného svazu jsme neodešli, ale jen jsem se vyjádřila k tomu, že náš úsek snowboardingu nepracuje s mládeží, a že my se snažíme po vlastní ose to trochu víc posouvat dál. Samozřejmě, že se vezem a s naším úsekem spolupracujeme, ale protože to není úplně nejrychlejší, tak sami školíme trenéry, aby ty děti učili správně, podporujeme závody Hvězdy na sněhu a snažíme se tu mládež podporovat. Protože to, co se stalo se mnou, že jsem začala v 15 trénovat a ve 20 jsem vyhrála olympiádu, to není normální, to se nestává. Moji trenéři zaplatili první sezónu ze svých peněz, pak už to na sebe navazovalo, ale tohle není standard a proto takhle spolupracujeme.

Ty jsi někde řekla, že ti otázky kolem knírů lezou na nervy. Změnila jsi své logo?

Eva: V tom logu je pořád knírek, ale je tam víc úsměvu. To logo se mi líbí i kvůli tomu knírku, ale není tam tak dominantní. To logo jsme změnili; po olympiádě se toho změnilo víc. To první logo, to bylo dělané narychlo, tady se toho Najbrti chytli naplno a přišlo to i s logem czech snowboardcross týmu, takže to byl takový balíček.

Co pro tebe bylo po olympiádě nejhorší, čeho bylo moc?

Eva: Ta mediální stránka byla šílená. Člověk to čeká, ale dokud to nezažije, tak vlastně vůbec neví o co jde. Nejsem člověk, který by si to užíval. Ani jsem si nikdy nepřála vyhrát olympiádu. Samozřejmě, poslední tři roky před olympiádou jsem o tom přemýšlela, ale i tak to bylo strašné. Obzvlášť ten týden, my jsme se vrátili a na mě pořád jen bleskaly foťáky a byla jsem z toho hotová. Ale vlastně mi to všechno došlo až teď na podzim, kdy se to všechno usadilo a došlo mi to. Ne, že bych se nějak hledala, ale jsem z toho tak nějak emocionálně vyčerpaná. Za toho půl roku po té olympiádě toho bylo strašně moc a já teď vůbec nemám sílu se nějak emočně projevovat.

Další epizody pořadu Těžkej Pokondr na Frekvenci 1

Doporučujeme