Středeční host Pokondrů: Ondřej Hejma!

2. září 2015·Těžkej Pokondr na Frekvenci 1·Redakce
Ve středu přišel k Pokondrům muzikant Ondřej Hejma! Miloš a Roman s ním mluvili o jeho kapele Žlutý pes, koncertu s kapelou Lynyrd Skynyrd, ale i jeho zdravotním stavu.

Záznam rozhovoru

Letos nám léto vyšlo. Co Ty, chodil jsi na golf? Jsi hodně opálený!

Ondřej: Opálení mám ze včerejška z golfového turnaje na Karlštejně. Včera jsme to opálení dodělali. Pracoval jsem na tom celé léto a včera jsem tomu dal ten závěrečný nátěr.

Kdyby jsi se ještě naplno věnoval novinařině, o čem bys teď nejvíc psal?

Ondřej: Ježíšmarja… Hele, v branži se říká: žádná zpráva, dobrá zpráva. To znamená, že když se nic neděje, tak je pohoda. Když jsou toho plné noviny, tak to znamená, že jsou průšvihy. Bohužel, bohužel, máme tady tu vlnku utečenců.

Jak bys ohodnotil výroky prezidenta Zemana k tomuto problému?

Ondřej: Tak Miloš, to je excentrik, tohle mu hraje strašně do karet. To, co říká, říká zcela upřímně a lidé to chtějí slyšet. Říká to i Klaus a Babiš, a všichni a říkají to správně, akorát že se nic nedělá a to je to blbé.

Kolikátou sezónu se Žlutým psem tlačíš před sebou?

Ondřej: Začínal jsem pozdě, v roce 1978, takže je to 37. sezóna, ale nejdřív jsem musel založit YoYoBand a Hanspaulskou partu s Ivanem Hlasem. S muzikou jsem začínal před pětačtyřiceti lety. Ale než jsem přišel na to, že Žlutý pes je pro mě, tak to dlouho trvalo. Ale jak říkával náš učitel fyziky, on sice pomaleji chápe, ale pak jsou to trvalé vědomosti. (smích)

Když jsme u muziky Žlutého psa, tak víme, že poslední deska se jmenuje Stroj času. Sbíráš neustále písničky, které bys ještě někdy chtěl udělat?

Ondřej: Tak u toho Žlutého psa to bylo složité, protože jsme zažili hodně změn. Tou kapelou prošlo asi 20 lidí! Z původních členů jsme tam teď čtyři a tak jsme si řekli, že když jsme v té sestavě, mohli bychom se vrátit k těm písničkám, které jsme hráli úplně na začátku a které jsme nikdy nenatočili, protože už tam byli jiní hráči. Teď jsme na to měli ten materiál, tak jsme to natočili a bylo to velké retro. Vzpomínky na 70. léta. Písničky, které jsme hrávali s Ivanem Hlasem. To jsou moje prvotiny. takže to bylo příjemné, ale jinak jsou ty šuplíky bohužel prázdné.

3 nepříjemné otázky

Co ti letos málem nevyšlo a měl bys z toho velké výčitky?

Ondřej: Já jsem začátek roku prožil v takových dramatických okolnostech. Už vloni jsme dostali nabídku hrát jako předkapela kapele Lynyrd Skynyrd. To mělo být 1. května v Plzni. Manželka, jakožto moje ošetřující lékařka mi ale řekla, že srdíčko, ty testy, není úplně ideální a že by se to mělo řešit.  Takový upgrade, že by to chtělo zkvalitnit tu výkonnost. Tak jsme se s panem profesorem Pirkem dohodli, že bychom se na to podívali. Tak sem si to potřeboval načasovat tak, abych to absolvoval a zároveň abych byl ready na ten koncert. Ale byla to docela honička. Šli jsme do toho v březnu, pak přišla rehabilitace v Poděbradech. Byl jsem docela obalený, ale nakonec toho 1. května  jsme tam vlezli a byl to monstrózní koncert. Ještě jednou musím vyslovit veliké díky celému týmu, že to zvládli, i své manželce, která dohlédla za dramatických okolností na rehabilitaci. Není nic horšího, než když tvoje manželka je tvůj ošetřující lékař. To je konflikt zájmů na druhou. (smích)

Usmířil ses s festivalem Benátská noc. K čemu tehdy došlo?

Ondřej: Asi před dvěma lety jsme tam měli hrát, bylo to všechno i na plakátech, ale pak tam došlo k nějakému mediálnímu nedorozumění a nakonec naši účast pořadatelé zrušili. V médiích ale vyšlo, že jsme to zrušili my. Tak jsem se ozval, byla z toho taková mediální roztržka, trošku zlá krev. Došlo tam k jistým změnám ve vedení festivalu a mírotvorce Doktor PP všechno srovnal, proběhla dýmka míru a byl tam nádherný Hanspaulský večer.

Profesor Pirk měl tvé srdce ve svých dlaních. Víme, že běhá triatlon. Změřil by jsi s ním síly?

Ondřej: Já jsem s ním na tohle téma hovořil po operaci, kdy jsem se ho ptal, jestli si myslí, že na tom někdy budu stejně jako předtím. A on říkal, že na tom musím být líp. Tak jsem se ptal, jestli na tom budu tak dobře, abych ho porazil v tom maratonu, tak mi řekl, ať nejdřív zkusím půlmaratón (smích). Ale včera v tom horku jsem obešel těch 18 jamek na Karlštejně a ustál jsem to. 

Další epizody pořadu Těžkej Pokondr na Frekvenci 1

Doporučujeme