TIPY FREKVENCE 1: Rozhledny v Libereckém kraji!

19. července 2015··Luboš Procházka
Liberecký kraj, tak to je doslova ráj rozhleden, řekl Frekvenci 1 Pavel Gejdoš z Klubu přátel rozhleden. Podívejte se na jeho tipy.

Záznam rozhovoru

Když Čech a Němec soupeří

„Pokud by si někdo chtěl udělat pěknou týdenní dovolenou, stačí, aby si zajistil ubytování v Liberci a mnoho dnů může jezdit kolem po historických rozhlednách, které si tam, kdysi stavěl jak český tak německý klub turistů, aby se, jak se říká hecovali, kdo jich bude mít víc a dodnes se jich většina zachovala.”

Špičák u České Lípy – nejstarší rozhledna

Vznikla už v roce 1885. Bohužel je otevřená jen dvakrát do roka na den otevřených dveří. Ale i to je po patnáctileté pauze obrovská změna k lepšímu.

Kov odolá tisíciletí

Tou nejvýznamnější v Libereckém kraji je Slovanka u Janova nad Nisou. Chráněná jako významná historická památka, která se, byť je z kovu, dochovala už z roku 1887.

Pověstmi opředená Štěpánka

Velmi zajímavou historii, pověstmi opředenou, má třetí nejstarší rozhledna kraje, a sice Štěpánka. Nebo někdy taky Hvězda u Příchovic.

Nechal ji stavět kníže Rohan, ovšem cikánka mu tehdy předpověděla, že až rozhlednu dostaví, tak zemře. Rozhledna proto byla nedostavěna 40 let. Chyběla jí horní věžička. A opravdu, když se pak nakonec rozhledna dostavěla, kníže zemřel. Ve skutečnosti zemřel na sešlost stářím, ale pověst se naplnila.

V Liberci samotném pak můžete navštívit hned dvě rozhledny nedaleko od sebe. Lidové sady a Libereckou výšinu, která byla mnoho let uzavřena. A před pár lety se vyloženě „vyhoupla“ do krásy.

Kuriozita kraje

Jako rozhledna výborně slouží lyžařský můstek v Lomnici nad Popelkou. Tady si můžete krásně představit jak se asi cítí skokan na lyžích těsně předtím, než se tím vražedným tempem vrhne dolů. Opravdu můžete vystoupat až nahoru a rozhlédnout se po Českém ráji přímo z vršku tohoto skokanského můstku.

Roprachtice – splněný sen seniora

Rozhlednu v Roprachticích si postavil místní senior a v budce vedle vybírá vstupné. Na důchod si tak splnil svůj životní sen. Kdo vystoupá nahoru, může se rozhlédnout po dalších rozhlednách. Při troše štěstí a dobré viditelnosti jich můžete napočítat až 15.

Maják a muzeum Járy Cimrmana

Krásné stavby v poslední době vyrostly i v Sloupu v Čechách, Heřmanicích nebo na Císařském kameni. Zajímavý je i Maják v Příchovicích, kde najdete i malé podzemní muzeum Járy Cimrmana.

Další epizody pořadu

Doporučujeme