V úterý přijde k Pokondrům textař Michal Horáček

24. listopadu 2015·Těžkej Pokondr na Frekvenci 1·Redakce
Úterním hostem u Pokondrů byl textař Michal Horáček! Miloš a Roman s ním mimojiné mluvili o připravovaném koncertu na počest Petra Hapky. Poslechněte si záznam rozhovoru.

Záznam rozhovoru

Blíží se koncert na počest Petra Hapky. Jak se těšíte?

Michal Horáček: Těším se moc. Ta příprava trvá už rok, je to ohromná akce. Já jsem nikdy nevystoupil a nedovedu si to ani představit, co to znamená vystupovat v tak ohromném prostoru, kde je místo pro třináct tisíc lidí. Už jsem si trochu zvykl na to, že jezdíme v rámci turné Na cestě po různých kulturních domech a divadlech Čech, Moravy, Slovenska i Slezska. Tohle je ale něco jiného a já to budu uvádět. Tady bude hodně lidí, ale je to zvláštní příležitost, která mi nahrává v tom, že ten koncert nebude přenášen, ani nebude žádný záznam. Je to pouze pro ty lidi, kteří tam přijdou pro ten večer tak, jako se chodívalo na poutě za svatými. Je to možná úsměvné spojovat Hapku s jakoukoli svatostí, ale já si to tak představuji. Chodilo se za lidmi, kteří nějak inspirovali a já si tak fandím v tom, že říkám, že je to něco podobného. Taková pouť za Petrem Hapkou, který sice umřel, ale nikam neodešel. Jeho hudba zůstává v našich životních zkušenostech, provázela celé generace Čechů a Slováků při různých zkušenostech. Lidé tam přijdou s dobrou vůlí a hlavně za Petrem Hapkou a tak mi to třeba pomůže, že ta atmosféra bude vstřícná.

Jsou ještě lístky?

Michal Horáček: Ne, lístky nejsou už dávno. Mě i všechny ostatní to zaskočilo. Ale mám úplně novou zprávu: jestliže je o to takový zájem, říkali jsme si, že by bylo dobré to zopakovat a nabídnout ho znovu a jinak. S jinými písněmi, s jinými interprety, s jinými instrumentacemi. Udělat zvláštní jiný pořad, ale zase z Petrovy hudby. A zase to bude do roka a do dne. Takže všem říkám, že teď bude šance získat dalších třináct tisíc lístků (smích). 

 

3 nepříjemné otázky

Co vám letos nevyšlo a už to asi nedopadne?

Michal Horáček: To by bylo dlouhé povídání, jako každý rok. Připravuji nový projekt a sólovou desku pro Lenku Novou. Vymyslel jsem takový koncept Ultramarin, pracoval jsem na něm rok a jednoho dne jsem si řekl, že to nefunguje, že se to nepovedlo, že to není ono. Tak to se nepovedlo i když jsem tomu věnoval obrovské úsilí.

Prý jste na projektu Kudy kam prodělal 15 milionů. Šel byste do toho znovu?

Michal Horáček: Nebylo to tolik, ale byla to milionová ztráta. Nicméně každý máme nějakého koníčka a obvykle to něco stojí. Já jsem tak sebral pěknou zkušenost tím, že ta Hapkova hudba a moje slova vstoupily do Státní opery v Praze a do Janáčkovy opery v Brně. Pro mě to byl emocionální zisk. Je to taková zvláštní nepopsatelná věc.

Když u nás byl naposledy Richard Müller, tak řekl že na koncertě nebude účinkovat…

Michal Horáček: Jasně, je to ohromná spousta lidí a nemohou tam všichni vystoupit. I tak to bude dvě a půl hodiny dlouhé. Richard Müller zase vystoupil na Tribute v Opeře, kde zase nebyl Jarek Nohavica. Je to těžké a z lidského hlediska se třeba někdo někoho dotkne. S Richardem jsme dělali album, takže to není o tom, že bych na něj zanevřel nebo že bychom se hádali, ale z uměleckého hlediska se to vyvážilo. Počítám s tím, že jestli bude Richard chtít, máme před sebou ještě nějaké koncertní příležitosti. 

 

Další epizody pořadu Těžkej Pokondr na Frekvenci 1

Doporučujeme