Ve čtvrtek přijde k Pokondrům Milan Knížák

26. listopadu 2015·Těžkej Pokondr na Frekvenci 1·Redakce
Čtvrtečním hostem u Pokondrů byl profesor Milan Knížák. V rozhovoru s Milošem a Romanem mimo jiné zkritizoval ministra kultury i vedení Národní galerie. Poslechněte si záznam.

Záznam rozhovoru

3 nepříjemné otázky 

Proč nemáte rád současného ministra kultury Hermana?

Milan Knížák: Je to škůdce umění, škůdce kultury. Nedělá nic jiného než že chodí do televize podávat ruce a rozdávat ceny. Žádnou práci nedělá. Sleduji situaci v Národní galerii, protože je to moje srdcová záležitost, byl jsem tam nejdéle ze všech, 12 let, což je rekord, takže o to mám opravdu zájem a vidím ty hrůzy, které se tam dějí. Mluvil jsem o tom i s ministrem Hermanem, píši mu dopisy, ale k ničemu to není, protože on nemá zájem. Je tam vliv nějakých sponzorů, nějakých politiků a myslím si, že je to člověk, kterému je kultura ukradená. Používá ji jen jako výtah k nějaké politické moci. Strašně bych si přál aby odtamtud zmizel.

Řekl jste, že s Andrejem Babišem souhlasíte ve věci uzavření vnějších hranic Schengenu. Je to poprvé, kdy s ním souhlasíte?

Milan Knížák: Určitě bych našel obecné věci, se kterými se dá souhlasit. Ale s touto věcí souhlasím, myslím, že to není jen jeho názor.

Co vám vadí na současném vedení Národní galerie? V čem vidíte problém?

Milan Knížák: Vadí mi všechno. Propustila se spousta schopných lidí. A opustit Veletržní palác považuji za idiocii. Je to jeden z nejkrásnějších baráků v Evropě. Je to první velký funkcionalistický palác. Je to exponát. Celé to pojetí galerie je špatné. Všude se preferuje zábava a to je celé špatně.  Dnes i školství chce být zábavné, hlavně, aby se studenti nenudili, ale to je špatně. Když se někdo učí, musí se chvílemi nudit. Námaha je součástí učebního procesu a nemůžeme se jenom bavit. Bavíme se v neděli.

Další epizody pořadu Těžkej Pokondr na Frekvenci 1

Doporučujeme