Britský parlament bude řešit zákaz vstupu Trumpa do země. Chtějí to občané!

6. ledna 2016·Zprávy·Redakce

Dolní sněmovna britského parlamentu projedná v plénu návrh zakázat kandidátovi na prezidenta USA Donaldu Trumpovi vstup do Británie. Poslanci reagují na petici, v níž se pro zákaz vyjádřili sami Britové.

Debata se uskuteční 18. ledna a povede ji opoziční labouristický poslanec Paul Flynn. Jednání umožní výměnu názorů, ale na jejím konci nebude hlasování. Britská ministryně vnitra Theresa Mayová, která o podobných věcech rozhoduje, podle BBC řekla, že tuto otázku nechce nyní komentovat.

Trump, který se chce v republikánských primárkách ucházet o nominaci do letošního souboje o Bílý dům, se stal loni v Británii mimořádně nepopulární. Může za to jeho výzva k dočasnému zákazu vstupu muslimů do USA, kterou reagoval na střelbu v kalifornském San Bernardinu na konci loňského roku. Rovněž tvrdil, že některé části Londýna jsou “tak radikalizované”, že se tam o život bojí i policisté.

Trumpovy výroky měly za následek vznik petice, v níž se pro jeho zákaz vstupu do Británie vyjádřilo na 568.000 obyvatel. Na druhou stranu vznikla i petice, v níž na 40.000 lidí svými podpisy odsoudilo návrh proti americkému multimilionáři a politikovi, který v Británii vlastní majetek a podniká tam. Ze zhruba 65 milionů obyvatel Británie se jich k islámu hlásí asi 2,7 milionu.

Zprávy - další články

Doporučujeme