Daniel Koštoval: Potřebujeme profesionální armádu posílit o další osoby, které jsou k tomu připravené

13. března 2024·Zprávy·Barbora Turková·Romana Navarová

Daniel Koštoval. (Foto: Frekvence 1)

Hostem Press klubu byl analytik a bývalý náměstek ministra obrany Daniel Koštoval. S Romanou Navarovou si povídali o tom, proč je důležité mít dobře vybavenou armádu a také jak motivovat mladé lidi, aby šli do armády.

Náčelník generálního štábu Karel Řehka v minulosti řekl, že Česko bude potřebovat nějakou formu vojenské služby. Souhlasil s ním i prezident Petr Pavel, který ale dodal, že by to neznamenalo povinnou vojenskou službu. „Branná povinnost v Česku existuje pro všechny obyvatele od věku 18 až 60 let, ale nepraktikují se odvody a není základní vojenská služba.Odvody by nastaly, kdyby vláda vyhlásila stav ohrožení státu a byl by to stav, kdy by bylo zřejmé, že se můžeme stát obětí agrese. To ale už je velmi pozdě mobilizovat osoby, které nikdy neprošly žádnou vojenskou službu. Mluví o tom i vedení NATO, které řeklo, že budeme muset zavést nějaký systém, kdy budou připravení rezervisté, kteří budou dopředu připraveni a vycvičeni. A budou schopní nastoupit během několika dnů,” vysvětluje postup Koštoval.

Sám říká, že jde o tzv. mírovou investici do armády. „Opět jsme v situaci, kdy základní hrozbou je mezistátní konflikt na strategické úrovni, který je tak intenzivní, že je nutné pracovat se zdroji na úrovni celého státu a společnosti. Musíme přemýšlet o tom, jak posílit tu českou profesionální mírovou armádu, abychom měli zálohu třeba 150 tisíc osob, tak abychom byli schopni spolu s dalšími spojenci vytvořit odstrašující sílu a byli schopni zastrašit agresora a on tak k té agresi nesáhl. Proto mluvíme o mírové investici,” říká analytik s tím, že nepotřebujeme jen pěšáky, ale třeba operátory dronů či osoby, které budou ovládat techniku. „Musíme dosáhnout určité kvantity při investování do maximální kvality.

Je důležité najít motivaci pro vstup do armády

Do roku 2014 byl největší hrozbou mezinárodní terorismus, kdy byly nejvíce potřeba malé speciálně vycvičené jednotky. Současný staronový trend je úplně jiný typ hrozby a vyžaduje úplně jinou velikost armády. „Potřebujeme nějakým způsobem tu profesionální armádu posílit o další osoby, které jsou k tomu připravené.” Otázkou samozřejmě zůstává, zda by o to Češi měli zájem. „Kdyby tady existoval jasný motivační systém a jasná situace, o čem a proč to, tak by se našel dostatečný počet mladých osob, které by o to měli zájem. Bavíme se třeba o celoživotním nižším zdravotním pojištění, řidičský průkaz zadarmo a další záležitosti,” dává možnost analytik a bývalý náměstek ministra obrany Daniel Koštoval.

Celý rozhovor najdete zde.

Zprávy - další články

Doporučujeme