David Feltl: Akutní případy, například léčby nádorů, samozřejmě nikdo dokládat nebude

6. prosince 2023·Zprávy·Dominika Číčelová·Romana Navarová

Ředitel pražské Všeobecné fakultní nemocnice David Feltl byl hostem pondělního Press klubu na Frekvenci 1. Potvrdil, že pacienti, kteří mají naplánovaný zákrok a není akutní, budou muset pravděpodobně čekat delší dobu.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek se v pondělí sešel se šéfy zdravotních pojišťoven a následně se zástupci České lékařské komory a se zdravotnickými odbory. Výsledkem je růst výdělku lékařů o pět až patnáct tisíc korun podle stupně vzdělání. 1. prosince nastala situace, kdy cca 300 lékařů podali výpověď z přesčasů. Pan ředitel Všeobecné fakultní nemocnice v Praze říká, že mají 44 klinik a na 15 z nich byli výpovědi. Jen na osmi z nich se lehce omezil provoz. “Víkend jsme přežili bez ztráty kytičky. Není to úplně jednoduchá situace, venku je počasí, jaké je a úrazy jsou. Doktoři měli napilno, ale zvládli jsme to,” říká David Feltl.

Lidé ve státním sektoru jsou placeni podle tabulek, kde je zohledněna i délka praxe, nejen míra vzdělání. Doktoři se dále rozdělují na skupinu “po škole”, “po kmeni” a doktoři “po atestaci”.

Zatím výpovědi z přesčasů nejsou vzaty zpět a nějakou dobu k tomu zřejmě ani nedojde. Tím hrozí situace, že lidé budou muset čekat na výkony, které byly plánované, ale nebudou se stíhat. Pan ředitel je s tímto názorem zajedno a říká, že se bude muset čekat déle. “Na našich webových stránkách hlásíme, že lidé, kteří mají naplánované zákroky, se musejí obracet na jednotlivé kliniky. Deklarovali jsme, že poskytneme neodkladnou a akutní péči, ale jinak je to bohužel doprovodný jev toho všeho. Tato situace nastala a my se musíme adaptovat. Naštěstí se jedná o prosinec, a ne třeba duben. V prosinci je plánování výkonů mnohem nižší z pochopitelných důvodů. Nikdo se ale nemusí bát, že by byl s akutními obtížemi odmítnut. Samozřejmě například léčbu nádorů nikdo odkládat nebude. Čekat může někdo, kdo například čeká na výměnu kloubu,” říká David Feltl.

Ohledně léků a dostatku léků se v aktuální situaci pan ředitel vyjádřil tak, že se neděje nic dramatického. Zároveň doporučuje navštívit stránky Všeobecné fakultní nemocnice, kde se dá jednoduše zjistit, zda a kolik léků, které pacient právě potřebuje, jsou v lékárnách k dispozici. Ministr zdravotnictví by měl do konce letošního roku oznámit termín zahájení stavby továrny na penicilin. Tomu host Press klubu Frekvence 1 tleská. 

Celý rozhovor najdete zde

Zprávy - další články

Doporučujeme