František Dobšík: Pondělní stávka je rozjetý vlak, bohužel se nepodařilo zatáhnout za brzdu

24. listopadu 2023·Zprávy·Dominika Číčelová·Čestmír Strakatý

František Dobšík (Foto: Frekvence 1)

O stávce základních, středních a mateřských škol předseda školských odborů František Dobšík říká, že v nich nejde o peníze, nýbrž o způsob, jakým se chystá vláda na školství šetřit.

Ve středu na tiskové konferenci vlády se nechal premiér Petr Fiala slyšet, že stávka, která se na pondělí 27. listopadu chystá, je nezodpovědné jednání už jen tím, že je do něj zapojeno školství, kam naše vláda přidává finanční prostředky. Náš host s tím, že by byli nezodpovědní, nesouhlasí. “Pan premiér se takto vyjadřuje, protože nám v květnu poslal dopis, ve kterém nás ujišťoval, že v konsolidačním balíčku se škrty vzdělávání nedotknou, ale v červnu vláda schválila mínus třicet miliard. Ve finále je to plus 1,4 miliardy pro regionální školství. Pokud si pan Fiala myslí, že je to něco uspokojivého pro zaměstnance, kteří očekávali, že bude vzdělávání prioritou, je mi z toho trochu smutno,” říká pan Dobšík a dodává, že rozhodně nehodlá zpochybňovat, že doba je zlá. “Chtěli jsme po vládě, aby klidně řekli, že peníze na to nejsou, ale tady se stále mluvilo o tom, že dosáhneme 130 procent, přitom všichni ví, že v praxi je to jinak. To je právě to, co lidi nadzvedlo a do stávky jdou proto, aby dali najevo, že nám jde o budoucnost vzdělávání, a že chceme, aby vláda ke školství přistupovala jinak, až bude doba lepší. Chtěli jsme, aby se s námi hrálo fér,” říká pan předseda

Přesně tedy stávkující chtějí, aby výdaje na vzdělávání neklesly, a přitom podle slov pana Dobšíka došlo ke škrtům více jak za 8 miliard. Zároveň říká, že aby pan premiér ufinancoval 17 tisíc nepedagogických pracovníků, na které dostal prostředky, navrhl od příštího školního roku snižovat výdaje na počty odučených hodin. “To byl jeden z důvodů, proč jsme školy vyzvali, aby přerušily práci a odezva je odpovídajíc k nervozitě, která ve školách existuje,” vysvětluje předseda školských odborů. Stávka už nejde zastavit. Je to prý rozjetý vlak a za brzdu se nepodařilo zatáhnout.

Rodiče malých dětí budou asi naštvaní

František Dobšík nedokáže odhadnout, kolik škol přesně se stávky zúčastní, nicméně tvrdí, že určitě více jak polovina. Aby byli rodiče dětí stávkujících škol v obraze, školské odbory napsali dopis, ve kterém se snaží situaci vysvětlit. “Rodiče, kteří mají menší děti na nás asi budou naštvaní, ale pokud je to nenadálá událost, mohou přes svého zaměstnavatele požádat o volno. Sociální správa ale tvrdí, že o mimořádnou událost nejde. U starších dětí není problém s hlídáním tak velký. Máme i podporu od studentů, psali mi maily, že chtějí podpořit své učitele,” říká se smíchem předseda.

Metody učení, které by rádi uplatňovali, jsou podmíněny finanční podporou. “Vnímáme, že nyní je mantra konsolidace veřejných financí, ale nevěděli jsme, že to bude na úkor vzdělávání.” Argumenty nestávkujících škol pan Dobšík chápe. Vnímám je a neodsuzuji.” nechává se slyšet.

Celý rozhovor si poslechněte ZDE.

 

 

Zprávy - další články

Doporučujeme