Ivan Bartoš: Já a Lipavský jsme hodnoceni jako nejdůvěryhodnější členové vlády

9. ledna 2024·Zprávy·Dominika Číčelová·Čestmír Strakatý

Ivan Bartoš (Foto: Frekvence 1)

Hostem Press klubu Frekvence 1 byl vicepremiér, předseda strany Pirátů a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš. Co si myslí o kauze pana Mariana Jurečky? Jak vidí obměnu ministrů? Jak moc si věří na obhájení postu předsedy a co řekl o eObčankách?

Na začátku rozhovoru se pan Bartoš vyjádřil ke kauze Mariana Jurečky, kvůli pořádání večírku 21. prosince, tedy v den kdy došlo k tragické události na Filosofické fakultě v Praze. “Od pana Jurečky to byl špatný vzkaz. Především ti, kdo ten den ztratili někoho blízkého, to mohou brát velmi špatně. Celá věc má hluboký podtext ve smyslu vnímání toho, co se stalo a jak by politici měli reagovat. Já pracuji na ministerstvu místního rozvoje na Staroměstském náměstí a tam pár hodin potom se opět rozjely vánoční trhy a zpívaly se koledy. Ale vláda jednala ve večerních hodinách a politici zrušili svůj program… Proto si myslím, že by Marian Jurečka měl vystoupit směrem k lidem a omluvit se.  Myslím, že to je pochybení, ale na ministerstvu práce a sociálních věcí je spoustu úkolů včetně důchodové reformy,” vyjadřuje se předseda Pirátů a dodává, že taková věc by se jim nestala.

Mluví se o proměnění ministerských postů, aby vláda nabyla na popularitě, kterou současně postrádá. Ivan Bartoš je toho součástí a podle jeho názoru a podle informací, které má, jsou on a Jan Lipavský hodnoceni jako nejdůvěryhodnější členové této vlády v těžkém období. “S angažmá Pavla Blažka ve vládě Petra Fialy jsme měli problém od začátku. Nechci ale hodnotit práci mých kolegů, ani neznám zázemí, ve kterém pracují. Nic takového, jako výměna ministrů, na stole není. Já si nemyslím, že by vláda nutně potřebovala personální výměnu,” říká vicepremiér.

O víkendu našeho hosta čeká sněm Pirátů, kde se bude znovu ucházet o předsednické křeslo. Jeho protikandidátkou je europoslankyně Markéra Gregorová, která nyní v červnu znovu kandiduje do Evropského parlamentu. Jak si pak předseda věří na obhájení postu? “Myslím, že po roce 2021, kdy výsledek ve volbách nebyl dobrý, jsme se dostali skrze práci v krajích a komunálech na stabilní pozici. Představil jsem členům a členkám vizi, kterou vnímám směrem k lidem. Odevzdáváme práce, měli jsme odvahu dělat vše správně, což byla i heslo kampaně. Postupujeme a jsme v polovině cesty. Máme před sebou volební trojkombo – evropské, senátní a krajské volby, ve kterých bychom chtěli uspět a pokračovat,” konstatuje Bartoš a tvrdí, že se nepovažuje za “neviditelného” ministra, jak ho někteří nazývají a vyjmenoval veškeré zásluhy, které slíbil a splnil: “Čerpali se evropské dotace na konkrétní projekty v regionech, my jsme téměř na 100 %, všechny věci se staly, my měli dva roky na dokončení z předchozího období. Nový stavební zákon se schválil všemi hlasy Sněmovny a bez jednoho hlasu senátu. Udělali jsme věci týkající se novelizace zákona o veřejných zakázkách a výběrových řízení… mohl bych jmenovat spoustu dalších. Děláme projekty, které občani cítí.”

Řeč přišla také na zavedení eObčanky. “Od žádostí přes výpisy budete moct vyřizovat online. Nové eDoklady jsou speciálně k tomu, že tam, kde se prokazujete občasným průkazem, bude stačit telefon. Naprogramovat aplikaci je jednoduché, ale těžší je naučit stát s ní pracovat,” vysvětluje host Press klubu Frekvence 1 Ivan Bartoš.

Celý rozhovor si poslechněte ZDE: 

Zprávy - další články

Doporučujeme