Jakub Horák: Naše země nepotřebuje restartovat. Potřebuje vizi, kam se posunout

3. listopadu 2023·Zprávy·Barbora Turková·Čestmír Strakatý

Jakub Horák. (Foto: Frekvence 1)

V září skončila jako šéfka komunikace na Hradě Markéta Řeháková, kterou nahradil Vít Kolář. Jak by měl vypadat ideální tiskový mluvčí a co si o půl roce Petra Pavla myslí Jakub Horák jako spisovatel a politický marketér? Dozvíte se v Press klubu u Čestmíra Strakatého.

Prezident Petr Pavel má za sebou ve funkci první půl rok. „Bylo tam několik kritických bodů, třeba podpis penzijního zákona, to nebylo úplně komunikačně zvládnuté. Některé tiskové konference byly také rozpačité; hlavně ta na Hradě, kde se vystřídalo asi 12 lidí, to nepůsobilo moc dobře. Nicméně kdybychom to měli hodnotit podle výsledků, prezident Pavel je podle výzkumů nejdůvěryhodnější ústavní činitel v republice.Lidé vnímají politickou situaci jako celek; máme tady bezpečnostní problémy na Ukrajině, zdražování a celkovou nejasnost, kam země bude směřovat. V rámci toho prezident působí jako klidný patriarchát s bílým knírem, kterého jen tak něco nerozčílí a lidé z něj cítí klid. To je to, co by měl prezident přinášet a stabilitu do rozhádaného politického prostředí,” hodnotí Horák.

Za dobu Pavlova působení ale odešla jeho tisková mluvčí a šéfka komunikace, kterou nahradil zkušený Vít Kolář. Mně tisková mluvčí přišla příliš potřeštěná a odvázaná. Pražský hrad je vnímán jako historická konstanta. Ať už tam žil kdokoliv, je to ohromná historická tradice, tak by tam chtělo trochu důstojnosti. Prezident v očích voličů to naplňuje, ale kolegyně Řeháková ne,” myslí si Horák. A jak by podle něj měl vypadat ideální mluvčí? „Člověk by si měl víc pamatovat prezidenta, než mluvčího. Měl by to být člověk profesionální, který neprezentuje sebe a je dobře sehraný s prezidentem. Mluvčí by se od něj neměl vůbec hnout; měl by s ním cestovat a doprovázet ho jako pes.

Naše země nepotřebuje restart, ale vizi

Prezident je nyní považován za jednoho z nejoblíbenějších ústavních činitelů. To se ale nedá říct o vládě Petra Fialy. Vláda má nyní popularitu jen 20%, což je jen o 2% víc, než měl Petr Nečas v době, kdy tam zasahovala policie. Je to dokonce méně, než měl Andrej Babiš v době covidové krize. Některé důvody jsou zřejmé; enormní zvyšování energií, což je dané geopolitickou situací. S útoky Ruska na Ukrajinu toho vláda moc neudělá. Myslím si ani, že není jasná komunikace vlády obecně. Celý koncept “Restart Česka” je špatně. Každý, kdo má počítač ví, že restart je ta nejhorší věc a člověk se třese jestli to celý naběhne. Naše země nepotřebuje restart, ale potřebuje vizi, kam se posunout. Mám někdy pocit, že my jsme tady už 30 let bez vize.Pořád se nic neděje, akorát tady máme dražší potraviny, než v Německu, ale na ty platy, co jsou v Německu v životě nedosáhneme. Lidi už to přestalo bavit, chtějí ať je tady životní úroveň. Myslím si, že i lidi, co se zajímají o trendy v ekonomice, si nejsou jisti, zda má vláda nějakou vizi,” říká politický stratég s tím, že lidé se bojí, že opozice je ještě horší, než současná vláda. Přesvědčených voličů této vlády jsou ale jen 2%.

Vláda by se měla soustředit na vzdělávací systém

Lidé jsou podle něj spokojení se zahraničně politickou reakcí, jako je cesta premiéra do Kyjeva a že podporují Izrael. „Vize ekonomiky a rozvoje Česka žádná není. Voliči této vlády jsou náročnější, protože jsou inteligentnější, tak to prostě je. Když Andrej Babiš říká jeden týden něco a druhý týden něco jiného, tak jeho voliči mají paměť jako kapr a za 30 vteřin si nic nepamatují. Člověk by ale nemusel být tak náročný, když očekává od vlády nějakou vizi rozvoje České republiky jinou, než že se to restartuje. Podle něj se ale dají nepopulární kroky vlády komunikovat velmi těžce. „Winston Churchill sliboval národu během 2. světové války pot, krev a slzy. Jakmile válka skončila, tak volby prohrál. Lidé už měli dost utahování opasků a čekání až se to zlepší. Je to nespravedlivé, protože Babiš zvedl důchody důchodcům tak, že nyní mandatorní výdaje tvoří asi 70% rozpočtu a vláda s tím nic moc udělat nemůže. Může zvednout daně, ale to zase budou křičet pravicoví voliči. Problém s energiemi je celoevropský. Není v dobré situaci, ale nepříjemná opatření dovedou lidé přijmout, když uvidí, kam to povede.

Horák má obavu, že ze současné situace žádné východisko není. „Vláda by se měla soustředit na vzdělávací systém, protože ten je v tragické situaci a tam se bude rozhodovat, jakou budeme mít ekonomiku, ale za 10, 15 let. I změny, které udělá, ona ovoce ze stromu sklízet nebude, ale někdo by se měl k situaci postavit zodpovědně a udělat reformu vzdělávacího systému. Neexistuje k tomu jiná cesta.

Poslechněte si celý rozhovor zde 

 

Zprávy - další články

Doporučujeme