Jindřich Šídlo: Lidé budou za dva roky hlasovat peněženkou. Zda se jim bude žít lépe než dnes

18. října 2023·Zprávy·Dominika Číčelová·Čestmír Strakatý

Jindřich Šídlo (Zdroj: Frekvence 1)

Úterním hostem Press klubu na Frekvenci 1 byl politický komentátor Jindřich Šídlo. S Čestmírem Strakatým probírali právě v té chvíli probíhající jednání o nedůvěře vládě a vyhlídky na možné výsledky voleb v roce 2025.

Podle našeho hosta bylo možné sledovat celkem očekávatelnou permanentní ofenzivu opozice, která je už součástí kampaně před volbami.Styl této opozice je velmi ofenzivní, ale každá strana má právo zvolit si svojí strategii. Nevynechávají jedinou příležitost se o něco pokusit. S velkými gesty je však dobé šetřit. Pamatujeme volební období, kdy se hlasovalo o nedůvěře vládě i pětkrát, loni to bylo čtyřikrát. Je to jen gesto. Pokud není výjimečná situace, je minimální šance, že se to povede. Spíše si z těchto projevů pak dělají politici obsah na své sociální sítě,” vysvětluje Jindřich Šídlo.

Český volič je dost otrlý

Přestože je opozice ofenzivní, je celá řada věcí, které jsou objektivně kritizovatelné na současné vládě. Proto pan Šídlo zdůrazňuje, že termín ‘ofenzivní’ nemyslí kriticky. Je to styl této opozice. Neshledávám na tom nic nepatřičného, samozřejmě se dá najít spoustu věcí, za které se dá vláda kritizovat i pochválit. Opozice si musí dávat pozor, aby argument, proč chce vládu právě teď sejmout, byl srozumitelný. Na voliče velice dobře působí, když ty samé výrazy rezonují veřejností stále dokola. Například nyní opozice cílí především na STAN, který dělá jednu chybu za druhou. Neustále dokola slyšíme ‘ORGANIZOVANÝ ZLOČIN STAN, ŠIFROVANÉ TELEFONY…’,” konstatuje pan komentátor a dodává, že český volič je dost otrlý. “Když něčemu nechce rozumět, tak tomu rozumět nebude. Andrej Babiš byl čtyři roky trestně stíhaným předsedou vlády, a i tak měl podobně stejné výsledky voleb, jako před tím.”

Jsme téměř dva roky od voleb a strany koalice na tom nejsou momentálně moc dobře. Kromě Pirátů všem popularita, zdá se, klesá. Hnutí ANO se daří velmi dobře. Podle Jindřicha Šídla budou lidé hlasovat za dva roky peněženkou. Bude záležet na tom, jak se bude dařit ekonomicky, jestli budou mít za dva roky pocit, že se jim žije lépe než teď. To bude rozhodující. V roce 2021 se říkalo, že všechno je lepší než Andrej Babiš. Těžko říct, jestli to bude stejné. Před tím tu tvořili tzv. kombo právě pan Babiš a Miloš Zeman jako prezident. To bylo pro voliče dnešních vládních stran velmi mobilizující. Příští volby budou mít zcela jinou atmosféru,” říká host Press klubu Frekvence 1 Jindřich Šídlo.

Celý rozhovor si poslechněte ZDE 

Zprávy - další články

Doporučujeme