Jiří Beran: Covid-19 byl po Novém roce vytlačen chřipkou typu A

13. února 2024·Zprávy·Lenka Skrzeczkova

Jiří Beran. (Foto: Frekvence 1)

Hostem Press klubu byl epidemiolog, ředitel a vedoucí lékař Centra očkování a cestovní medicíny Jiří Beran. V rozhovoru jsme pobrali chřipku. Jsme už na jejím vrcholu? Jak spolehlivé je očkování? Jak takovému onemocnění předejít?

Nejčastějším onemocněním v zimním období, které řádí, je chřipka. Podle Berana jsme teprve na začátku její epidemie. “Objevuje se především chřipka typu A, která se epidemicky začne vyskytovat nejdříve v dětských kolektivech. Potom přejde do dospělé populace a s odstupem dvou, tří týdnů přejde do seniorní populace. To, co vidíme zatím v našem centru, že tam, kde jsme očkovali seniory starší pětasedmdesáti let, tak těch se sice na podzim dotkl covid, ale chřipka zatím ne,” řekl.

Jak jednoduše poznat, že na nás leze chřipka?

Základní příznaky akutního respiračního onemocnění jsou jasným úkazem chřipky. “To znamená, že máte vysokou horečku, bolest svalů, kloubů. S největší pravděpodobností se jedná o virové onemocnění,” uvedl Beran. Pokud se ale přidala výrazná bolest krku, která znemožňuje polykaní, už je to angína. “V těchto případech je nejlepší zůstat doma, doplňovat tekutiny, srážet teplotu, užívat léky na horečku a vydržet, než to odezní,” doplnil epidemiolog.

Covidové onemocnění podle epidemiologa nesílí, protože případů není mnoho. “O Vánocích se kolektivy rozdělily, došlo k výraznému poklesu výskytu covidu. Trošičku se začal objevovat po novém roce, ale pak byl vytlačen chřipkou typu A,popsal a dodal, že lidé po nasazení antivirotik reagují dobře a jsou schopni se s covidem poprat.

Nové očkovací látky

U očkování proti covidu se objevily nové očkovací látky. “Ochrana je pořád relativně krátká a je proti určitému subtypu. Co se týče jiných očkovacích látek, tak bych chtěl upozornit na to, že už tři roky je k dispozici v Česku očkovací látka proti chřipce u dětí. Ta se aplikuje nosem na sliznici a je vysoce účinná bez jakéhokoliv nežádoucího účinku. Kromě těchto vakcín jsou k dispozici novější vakcíny proti pneumokokovým onemocněním, které velmi často nasedávaly na onemocnění chřipkou nebo covidem a vyvolávaly velmi těžký zápal plic… To jsou nejdůležitější změny v očkovacích látkách, které se tady za poslední dva, tři roky objevily,” sdělil s tím, že vývoj vakcín trvá přibližně deset let.

Jak předejít chřipce?

Podle lékaře je dobré doplňovat vitaminy i minerály. “Z vitaminu nejčastěji vitamín C, D, který posiluje imunitní aparát. Neobejdeme se bez přirozeného pohybu během celého roku, který vede k tomu, že máme hlubší dýchání a tím posilujeme protekční vrstvičku hlenu na dýchacích cestách. Čím více budeme chodit ven a ujdeme pět až deset tisíc kroků, tak tím vrstva hlenu bude podstatně vyšší a virus nemá žádnou šanci se pod ní dostat,” popsal. Také na závěr doporučil pro dobrou imunitu pobyt u moře, chození do sauny a páry. Protože i to napomáhá k tvorbě zmíněné vrstvy hlenu.

Poslechněte si celý rozhovor:

Zprávy - další články

Doporučujeme