Léčba zabrala. Z Martínka je po operaci úplně jiný chlapeček, jásají rodiče

21. března 2024·Zprávy·Redakce

Martínek má za sebou operaci (Zdroj: ČTK)

Na léčbu dvouletého Martínka, který trpí vzácným genetickým onemocněním, vybrala česká veřejnost přes 151 milionů korun. Chlapeček má za sebou operaci ve Francii, která podle rodičů dopadla velmi dobře.

Na dvouletého Martínka, který trpí těžkou formou extrémně vzácného onemocnění AADC syndrom, se v největší sbírce Česka složilo přes 300 tisíc lidí. Darovali přes 151 milionů korun a chlapec mohl ve francouzském Montpellier podstoupit operaci, během které mu aplikovali lék Upstaza, který by mu mohl zachránit život.

A vypadá to, že operace byla úspěšná. Rodiče sedm týdnů po operaci sdělili, že je to úplně jiný chlapeček. A není to jen pro jeho nový sestřih, který dělá z našeho malého andílka tak trochu rošťáka, ale hlavně pro všechny změny a pokroky, které jsou na něm čím dál víc vidět. A další skvělou zprávou je, že už nebere ani žádné léky,” stojí v příspěvku na serveru Donio. 

Podle nich jsou každým dnem jeho pohyby jistější a koordinovanější. Prakticky vymizely stavy, kdy byl před operací ztuhlý v křeči, se sevřenými pěstičkami a brečel bolestí. Ze dne na den přestal zvracet, což bylo před operací na denním pořádku. Pomalu začíná držet hlavičku a ručičkám nedá ani na chvíli pokoj, neustále ochutnává svoje prstíky a zkouší sahat na věci kolem sebe. To nejdůležitější ale je, že už netrpí. Je to úplně jiný chlapeček,“ napsali rodiče.

Důležitá část je za nimi, stejně důležitá ale i před nimi. Po šestitýdenním odpočinku nyní Martínek začne cvičit, následovat budou rehabilitace. „Martínek musí dohnat spoustu věcí a procvičit spoustu svalů, které neměl možnost dva a půl roku používat, proto bude třeba hodně trpělivosti. Bude to taky bolet, bude to nepříjemné a určitě to nebude hned, ale už teď je jasné, že je Martínek moc šikovný a ještě nám vytře zrak,“ dodali. Léčba syndromu AADC není vzhledem k vzácnosti výskytu onemocnění hrazena ze zdravotního pojištění – pojišťovna žádost o úhradu nákladů na léčbu Martínka zamítla.

Zprávy - další články

Doporučujeme