Lukáš Jelínek: V evropských volbách mohou jít nahoru radikálnější strany a ty s emotivnějšími příběhy 

16. dubna 2024·Zprávy·Barbora Turková

Lukáš Jelínek
(Foto: Frekvence 1)

Hostem Press klubu byl politolog Lukáš Jelínek. Romana Navarová s ním dopodrobna rozebrala aktuální volební průzkumy i volby do Evropského parlamentu, které nás čekají v červnu.

Březnový výzkum agentury STEM potvrzuje dominanci hnutí ANO na české politické scéně. Hlas by mu dala zhruba třetina voličů. Podobně úspěšné bylo hnutí Andreje Babiše i v lednu, nadále se tedy opírá o širokou voličskou základnu. „Výkyvy tam nejsou, protože rozdíl je v tom, zda se podpora hnutí bude pohybovat okolo 25 – 30% nebo zda budou schopní růst. To, že má velký náskok před ostatními stranami je skoro zákonité, protože, když se podíváme na českou politiku, ať se koalice snaží jak může, tak pracuje spíše pro opozici, které získává hlasy. Jestliže chceme vidět rozdíly, tak možná v průzkumech před sněmovními volbami a do evropského parlamentu. V těch evropských nebude rozdíl mezi hnutím ANO a koalicí SPOLU tak propastný, na druhou stranu v evropských volbách půjdou dopředu strany, které přijdou s emotivními příběhy a větší šanci na úspěch budou mít radikálnější směry,” předpovídá politolog.

ODS podle průzkumů skončila druhá s 15% podporou, která od loňského listopadu pozvolna roste. „Souvisí to s tím, že je relativně slabá podpora ostatních stran v koalici SPOLU. Top 09 a Lidovci jsou v současnosti velmi málo vidět. Voliči, kteří chtějí SPOLU volit, míří spíše za ODS jako za tím nejsilnějším týmem z této koalice. ODS má nejvýraznější rezorty – premiér, ministr financí nebo ministryně obrany. Budeme tak spíše svědky přelévání hlasů jednotlivých stran,” říká Jelínek.

Evropské volby přitahují spíše fanšmejkry

Na třetím místě skončili s 10,5 % Piráti a Starostové a nezávislí mají také více než pětiprocentní podporu na to, aby se dostali do Sněmovny. „Jsme svědky velmi stabilní pozice Pirátů, což je docela překvapivé, protože se nedá říct, že by Piráti předváděli nějaké oslnivé výsledky ve vládě. Nemají ale ani žádné kauzy a problémy a zdá se, že mladší městští voliči na ně slyší. Navíc Andrej Babiš je jejich největší protipól, což jim možná také pomáhá. Hodně se snaží Starostové a nezávislí, je to vidět na debatách bez cenzury s Vítem Rakušanem a nyní i s Danuší Nerudovou, která je velmi ambiciózní političkou. Uchopila evropskou kampaň od podlahy a je logické, že STAN jsou nyní vidět více, než třeba Lidovci nebo TOP 09. Je možné, že v některých politických segmentech budou šlapat na paty i ODS.”

V červnu nás čekají volby do Evropského parlamentu. „Evropské volby přitahují spíše fanšmejkry; pro lidi, kteří se skutečně zajímají o evropskou integraci. V současné době mohou být rozšířené ještě o další skupiny a účast může být vyšší. Rozšíří se to o ty, na které buď přímo nebo emotivně dopadají problémy zahraniční politiky; válka na Ukrajině, migrace, greendeal. To jsou věci, které se dají zabalit do emotivního obalu, které mohou přitáhnout k volbám lidi, kteří by jinak nepřišli. Výsledky se tak od průzkumů mohou trochu lišit,” naznačuje politolog. Těsně pod 10 % má hnutí SPD, které má za sebou kongres. Personálně se nic nezměnilo, předsedou je stále Tomio Okamura. „SPD se nyní snaží působit trochu kompetentněji. Snaží se nabízet i něco jiného než poslance, kteří přednáší ideologické slogany. Seskupuje kolem sebe experty, které Okamura posbíral mezi sociálními demokraty. Těší se přízni Miloše Zemana i Václava Klause. SPD se o svojí budoucnost bát nemusí.” TOP 09 se pohybují na hranici 5 %. Z koalice jsou na tom ale nejhůře Lidovci se zhruba 3 %. „Lidovce čeká na podzim volební sjezd a kandidátů na předsedy je tolik, že se každý bude muset něčím zapsat do paměti svých spolustraníků,” dodává politolog Lukáš Jelínek.

Celý rozhovor najdete zde.

Zprávy - další články

Doporučujeme