Marek Hilšer: Chci, aby na Hradě byl skutečně nezávislý prezident, který bude kopat za lidi

24. prosince 2022·Zprávy·Redakce

Marek Hilšer (Zdroj: Frekvence 1)

Hostem Press klubu rádia Frekvence 1 byl další z prezidentských kandidátů Marek Hilšer. Zmíni se mimochodem, že lidé mohou vidět za koho kope, vzhledem k tomu, kdo sponzoruje jeho kampaň. Dále promluvil o rozdělené společnosti i o Ukrajině.

Za koho kope?

Kontroly na hranicích se Slovenskem budou už jen namátkové a pan Hilšer věří, že ministerstvo vnitra ví, co má dělat a pokud klesnul nával uprchlíků, myslím, že není třeba komplikovat naším občanům přejezd přes hranice, když to už není potřeba. Ve středu se zapojil do kritiky své soupeřky Danuše Nerudové v souvislosti s jejím kontroverzním spoluautorstvím vědecké publikace. Vypadá to, že na řadu přichází drsnější část kampaně, kdy se bude pouštět jeden kandidát do druhého. “Já to považoval za přirozenou reakci na to, co se odehrává. Na twitteru se vedla debata o pan Nerudové a já jsem takový dopad nečekal. Nebyl to záměr, ale co jsem řekl, za tím si stojím. Moji kampaň financuje politické hnutí Marek Hilšer do Senátu, které jsem založil po prezidentské volbě za účelem, abych mohl kandidovat. Lidé mě vyzívali, abych kandidoval do Parlamentu České republiky. Jsou to veřejné prostředky a já se takhle rozhodl, protože jsem přesvědčen o tom, že je správné, aby bylo jasné, kdo kandidáty sponzoruje. V mém případě můžu být vděčný pouze a jenom občanům České republiky a ne velkým sponzorům a finančním skupinám. Soukromé peníze v politice a velké peníze na kampaně dělají velkou neplechu. Mé financování je nejtransparentnější a lidé tak mohou vidět, za koho já kopu,říká kandidát na prezidenta České republiky a dodává, že mu přijde nemorální utrácet za kampaně tolik peněz. Jeho kampaň je nízkonákladová.

Marek Hilšer říká, že může ukázat řadu příkladů, kdy se prosadil soukromý zájem. “Podívejme se na případ mobilních tarifů. ČR je známá tím, že máme nejdražší mobilní tarify v celé EU. Proč tomu tak je? Politici nejsou schopni zařídit věci tak, aby zde nefungoval kartel velkých finančních skupin, které mají vliv na politiku. Budu mluvit otevřeně… Když se podíváme, jakým tryskáčem létal pan prezident Zeman z Číny, tak to musí být všem jasné?” tvrdí lékař.

Politika musí více myslet na lidi

Rozhodl se neodstoupit z kandidatury, což vysvětluje tím, že nevidí důvod, proč by měli nezávislí kandidáti, kteří mluví upřímně, odstupovat z voleb. Kandidovat znovu se rozhodl, protože stále platí to, kvůli čemu kandidoval před pěti lety. Chci, aby politika a politická kultura v České republice opravdu více myslela na lidi, aby se posílila občanská společnost a princip a po čtyřleté zkušenosti v Parlamentu to cítím ještě silněji. Usiluji o to, aby na Hradě byl skutečně nezávislý prezident, který bude kopat za lidi,” vysvětluje Marek Hilšer.

Jak má v plánu řešit problém s rozdělením společnosti? “Česko bylo rozdělené už tehdy. Já si myslím, že je rozdělené právě proto, že se tady dost často kašle na lidi a v politice se upřednostňují soukromé zájmy. Lidé to cítí, vidí, a pak jsou naštvaní. Potřebují někoho, komu mohou důvěřovat. To může být jedině prezident, který není tohohle součástí. Není součástí minulé ani současné politiky. Pokud nebude nikoho šetřit, mohlo by to lidi zase spojit,domnívá se Hilšer.

Putin začal válku se západem

Mnoho lidí si klade otázku, za je správný způsob pomoc Ukrajině, který Česká republika poskytuje. Diktátor Putin se rozhodl, že vystoupí proti západu. Je proti naší civilizaci, proti naší demokracii, která může mít nejrůznější chyby, ale stále je tím nejlepším systémem pro lidi jako takové. Putin začal válku. Nevidím ukrajinské tanky v Rusku, že by napadali Rusko. Putin bombarduje Ukrajinu a já jsem tam byl. Viděl jsem rozbité domy, lidi bez vody, bez elektriky, bez práce. Lidi, kteří utíkají ze země. Tohle není normální, ať si říká, kdo chce, co chce. Ukrajinci jasně říkali, že se nechtějí stát otroky nebo nevolníky nějakého Putina,” má jasno host Press klubu Frekvence 1, kandidát na prezidenta Marek Hilšer.

Zprávy - další články

Doporučujeme