Markéta Pekarová Adamová: Málokdo je tady tak xenofobní jako hnutí SPD

11. dubna 2024·Zprávy·Matěj Kašpar·Čestmír Strakatý

Markéta Pekarová Adamová. (Foto: Frekvence 1)

Hostem Press klubu byla předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová. Moderátor Čestmír Strakatý se jí mimojiné zeptal, zda souhlasí, že by se stát měl omluvit hnutí SPD za to, že ho ministerstvo vnitra označilo za xenofobně zaměřenou stranu. Předsedkyně také prozradila, jaký má názor na strany, které apelují na společnost s xenofobním, nenávistným až rasistickým přesvědčením.

Soud rozhodl o tom, že se stát má omluvit opozičnímu hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) kvůli označení za xenofobně zaměřenou populistickou skupinu. Markéta Pekarová Adamová, předsedkyně Poslanecké sněmovny, byla rozhodnutím překvapená. „Samozřejmě neznám detaily, neslyšela jsem samotnou obhajobu, ale připomeňme si například výroky pana Okamury ohledně Ukrajinců z tohoto týdne. Řekl, že jsou horší než nacisté. To podle mě naplňuje i určité xenofobní postoje,“ rozvedla svůj názor předsedkyně.

Dojde k odvolání státu?

Adamová dále zmínila aktuální tvrzení ministra vnitra Víta Rakušana, který se rozhodl odvolat, a dodala, že určité otázky může zodpovědět pouze samotné Ministerstvo vnitra. „Nechci za Ministerstvo vnitra hovořit. Stojím si za svým přesvědčením. Opakovaně říkám, že tady je málokdo tak xenofobní jako hnutí SPD. Stačí se podívat na sociální sítě těchto politiků,“ vysvětlila Pekarová.

Vliv politiků na společnost

Politička se Čestmírovi svěřila, že ve Svitavách, odkud pochází, došlo v minulosti k rasistickému aktu, který skončil úmrtím: „Vždy existovaly strany, které oslovovaly společnost s xenofobním, nenávistným, dokonce i rasistickým vnímáním. Připomeňme si taky, že v devadesátých letech tu byla strana Sládkovců, která oslovovala společnost s velmi podobnou strategií. Pocházím ze Svitav a v těchto letech tam došlo k vraždě Roma z toho důvodu, že je Rom. Tyto situace se dějí, nezavírejme před nimi oči. Předsedkyně potvrdila, že se bude proti těmto situacím vždy vymezovat jakožto politička i občanka ČR.

Celý rozhovor najdete ZDE.

Zprávy - další články

Doporučujeme