Matyáš Fošum: Černý kašel společnost vnímá jako onemocnění, které již není aktuální

8. dubna 2024·Zprávy·Barbora Turková·Bára Nesvadbová

Matyáš Fošum. (Foto: Profimedia)

Hostem Press klubu byl ředitel Odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum. S Bárou Nesvadbovou probrali velké zdravotnické téma posledních týdnů a měsíců - černý kašel.

Černý kašel se v posledních týdnech skloňuje čím dál tím častěji. „Z pohledu diagnostiky to onemocnění není těžké určit. Máme PCR testy, testy na kultivaci, ale problém je to, že to onemocnění vnímáme tak, že už není aktuální, že skončilo v 60., 70. letech, kdy se začalo plošně očkovat, a od té doby jsou tu jednotky případů. Když lékaři hledají diagnózu, tak na to nemyslí,” říká Fošum a doplňuje, že i společnost jako taková černý či dávivý kašel moc nevnímá. „Onemocnění tu jsou, jsou tu s námi od 16. století. Když tu epidemie byly, tak to společnost moc neřešila a byla to spíš otázka pro epidemiology. Po covidu začala veřejnost vnímat veřejné zdraví a více se o tom mluví.

Poznat, že jde o černý kašel ale není jen tak. Nástup je totiž velmi podobný jako u dalších respiračních onemocnění. „Onemocnění má tři fáze průběhu. První říkáme katarální a příznaky jsou shodné s dalšími respiračními nemocemi – zvýšená teplota, větší dýchavičnost a únava. V průběhu následujících zhruba pěti dnů přichází další fáze, která je spojená s kašlem. Je dráždivější, impulzivnější a hlavně je v noci a to je jeden ze signálů, kdy musíme připustit, že by se mohlo jednat o černý kašel. Navíc neustává, i když si člověk vezme něco na uklidnění. Zhoršuje se a přichází častěji. Nemocní mají problém se nadechnout a dusí se. Objevuje se u nich promodrání, které dalo onemocnění i název – černý kašel,” vysvětluje Matyáš Fošun a dodává, že standardně se nemoc léčí antibiotiky.

Očkovaná osoba může být stále nosičem

Hodně se také řešilo, zda člověk, který je očkovaný, může být přenašečem. „Na toto téma zazněla bohužel spousta zavádějících informací. Očkování chrání proti masivním příznakům, které člověka mohou ohrozit na životě. Očkovaná osoba ovšem může být stále nosičem nemoci a může ji šířit, i když u ní samotné se projevuje podstatně mírněji. Ve společnosti existují osoby, které nemohou být očkované a tím, že my očkovaní budeme, je chráníme,” vysvětluje ředitel Odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum.

Celý rozhovor najdete zde.

Zprávy - další články

Doporučujeme