Miroslav Singer: Růst HDP může tuzemské ekonomice pomoci

9. února 2024·Zprávy·Lenka Skrzeczkova·Romana Navarová

Miroslav Singer. (Foto: Profimedia)

Hostem Press klubu byl bývalý guvernér České národní banky (ČNB) Miroslav Singer. Ta ve čtvrtek snížila úrokové sazby o půl procentního bodu. Očekával Singer takový pokles a postupoval by stejně?

Podle Singera se pokles úrokových sazeb očekával. “Trochu nejistotou bylo, jestli sazby klesnou o půl nebo o čtvrt procenta. Ani jeden z kroků není žádnou chybou. Pokles sazeb je evidentní, protože za týden se dovíme, že nám poměrně dramaticky klesla inflace a sazby mohou jít dolů a ekonomika nepotřebuje brzdit tak razantním tempem jako doteď, uvedl.

Základní úrok ovlivňuje cenu u úvěrů. Dá se čekat, že hypotéky a půjčky také brzy mírně zlevní? Už zlevňují. Jde to vidět a toto jenom potvrdí trend zlevňování… Trhy plus, mínus něco podobného čekaly a kdyby se to nestalo teď, tak budou čekat razantnější pokles sazeb v březnu,” doplnil bývalý guvernér ČNB s tím že jistota v poklesu cen u hypoték je.

Nižší sazby mají pomoci i přidušené ekonomice. ČNB ale zhoršila výhled vývoje české ekonomiky. Hrubý domácí produkt (HDP) letos má vzrůst o 0,6 %. Listopadová prognóza se pohybovala kolem 1,2 %. To podle Singera může tuzemské ekonomice pomoci.To, že se zhoršila prognóza svým způsobem umožňuje bankovní radě se cítit sebevědomě a snížit sazby rychleji. Prognóza se snižuje, protože se nedaří nám, hlavnímu obchodnímu partnerovi Německu. Upřímně, nedaří se ani moc Evropě jako celku. Z toho pak plyne, že jednak je pociťována větší potřeba sazby snižovat. Bankovní rada je sebevědomější v tom, že se neobává toho, že by se inflace neměla snížit a prudce spadnout.

Poslechněte si celý rozhovor:

Zprávy - další články

Doporučujeme