Ondřej Prokop: Předvolební kampaň byla vyhrocená. Aktéři nepřemýšleli nad tím, že se budou muset po volbách domluvit

26. října 2022·Zprávy·Barbora Turková·Romana Navarová

Ondřej Prokop. (Foto: Frekvence 1)

Ani pět týdnů po volbách nemá hlavní město Praha své vedení. Jak se na současnou situaci dívá hnutí ANO v čele s Patrikem Nacherem a Ondřejem Prokopem? A kdo by měl podle Prokopa být kandidátem za ANO na příštího prezidenta? Na to vše odpověděl v Press klubu.

Každou chvilku chodí informace o tom, jak se daří stanovovat nové vedení v krajích a obcích. V hlavním městě to ale tak zatím není. Piráti navíc oznámili, že nebudou jednat jen se SPOLU a STAN. Jednáních se má zúčastní i Praha Sobě, ale na to koalice SPOLU uvedla, že s Prahou Sobě nebude jednat do doby, než skončí jednání s Piráty a STAN. „Pro běžného občana to dnes musí být naprosto nepochopitelné. Pět týdnů po volbách se to nikam neposunulo a jsme svědky toho, že se tady vytvořil dvojblok Prahy Sobě s Piráty. Jednání se měla urychlit, ale děje se pravý opak. Snížil tím počet možných kombinací a dali do balíčku dva nesourodé prvky, kteří mají nesourodý program, což zase nemusí vyhovovat vítěznému SPOLU,” komentuje situace Ondřej Prokop za hnutí ANO.

To zatím vyčkává, jak se k tomu postaví SPOLU, kterého respektují jako vítěze voleb. „Měli jsme s nimi dvě jednání o programové shodě. Vyřešili jsme většinu programových otázek, i když nad některými balíčky pro Pražany jsme zatím shodu nenašli. Potkali jsme se s Piráty, kde shoda byla větší. Nabídli jsme jednání hnutí STAN, které to nepřijalo. S blížícím se zastupitelstvem budeme v aktivnější roli, protože není možné, aby bez omezení tato dosluhující rada rozhodovala o důležitých věcech,” komentuje Prokop. Podle něj se tu neřeší zásadní problémy Pražanů, ale z vlády je tu tlak, aby v Praze vznikla koalice na vládním půdorysu. „Musí se dát dohromady SPOLU, Piráti a STAN, kteří mají ale odlišné programy, jak metropoli řídit. Pokud budou tyto strany podléhat tomu, že spolu mají vládnout, tak to může trvat hodně dlouho.” Nedovede si představit, že by některé strany mohli smést ze stolu staré spory a začít nanovo. „Předvolební kampaň z mnoha stran byla hodně vyhrocená a aktéři nepřemýšleli o tom, že se možná budou muset po volbách domluvit.”

Ideální kandidát by byl Andrej Babiš 

Lidé se nyní bojí hlavně budoucnosti. „Z médií jsou vystaveni informacemi o tom, jak je špatně, a že bude ještě hůř. Bojí se zvyšování cen energií a zda jim nezavřou oblíbené kluby. V Praze je to třeba plavecký stadion Podolí, kde hrozí, že bude muset být kvůli energiím zavřen. Je nutné lidem, kteří jsou ohroženi, pomáhat. Přijde mi dětinské, že strany řeší debaty, s kým jednat budou a s kým ne, když lidé řeší zásadní životní otázky. My za hnutí ANO nelimitujeme, neříkáme, že s nikým nepůjdeme a že jsou některé věci pro nás nepřijatelné. Snažíme se stavět mosty mezi znesvářeními tábory,” říká Prokop.

V pátek se budou na Pražském hradě předávat státní vyznamenání. Pozvánku na slavnostní předávání ale od prezidenta Miloše Zemana nedostali nejvyšší ústavní činitelé. „Přijde mi to podobně dětinské jako to, co se teď děje na pražském magistrátu. Pokud by je prezident pozval, oni by to s velkou mediální vervou odmítli a řekli, že na udílení od tohoto prezidenta nepůjdou. Měl by dodržovat protokol a pozvat je,” myslí si politik. V pondělí 31. října by měl předseda ANO Andrej Babiš oznámit prezidentského kandidáta za hnutí ANO. „Je určitě potřeba, aby ANO postavilo svého kandidáta. Formuje se na to celá řada osobností, ale osobně bych byl nejraději, aby to vzal přímo pan předseda Babiš, má mojí plnou důvěru. I naši další kandidáti z předsednictva jsou velmi kvalitní. Rozhodnutí nechám na kolezích,” uzavírá Ondřej Prokop.

Zprávy - další články

Doporučujeme