Pavel Telička: Povrchnost české politiky je někdy až zarážející

2. května 2024·Zprávy·Matěj Kašpar·Romana Navarová

Pavel Telička. (Foto: Frekvence 1)

Hostem Press klubu byl Pavel Tetička; historicky první český eurokomisař, který se rozpovídal na téma EU, předsednictví z roku 2009, covidové krize a dalších.

Moderátorka Romana Navarová se v úvodu rozhovoru s Pavlem Teličkou zaměřila na vstup České republiky do EU, který proběhl před dvaceti lety. „Tehdy to bylo největší rozšíření. Spolu s námi do EU vstoupily i další země – Estonsko, Kypr, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Malta, Polsko, Slovensko a Slovinsko,“ popsala minulost moderátorka a zeptala se hosta, jak vlastně vnímá, že už je to dvacet dlouhých let. „Jednoznačně pozitivně. A to i přes veškeré překážky a pomalejší rozjezd České republiky uvnitř Evropské unie,“ prozradil Telička s tím, že i kdybychom do EU nevstoupili, životní úroveň ČR by se stejně zvedla, ale rovněž i ceny. „Když vezmeme skutečně v globálu Českou republiku, českou populaci, české občany, tak se máme nesrovnatelně lépe a statistická data to potvrzují,“ dodal ještě Pavel Telička, který tehdy český vstup do EU v Bruselu vyjednával.

Jaký má názor na předsednictví?

Telička se také vyjádřil k faktu, že jsme za dvacet let v EU spolku několikrát předsedali. Navarovou totiž zajímalo, jak významným členem v Evropské unii jsme. „To první předsednictví tehdy nedopadlo dobře. Byl to politický trapas. Nicméně co se týče pracovní úrovně, bylo to dobré předsednictví,“ ohodnotil první české předsednictví v Radě Evropské unie z první poloviny roku 2009. „To druhé předsednictví bylo jiné. Dlouhodobě jsme se připravovali a vydobyli jsme si respekt. Je tedy škoda, že naše politické orgány nedokázaly vytvořit takový ten ekosystém, díky kterému by naše země měla větší váhu v EU,“ odpověděl na otázku Telička.

Krize jménem covid

„Covidová krize byla nejnáročnější, protože se dotkla každého z nás. Lidé onemocněli, nemohli do práce, zkrachovala jim živnost a tak dále. Tady je nutno říct, že tato krize se zvládla. Přesto bych řekl, že komise v prvních týdnech nebo dokonce i měsících měla být efektivnější, rychlejší, ukázat vůdcovství a strhnout členské státy s sebou,“ vyjádřil svůj názor s tím, že se krize společnými silami zvládla.

Celý rozhovor najdete zde

Zprávy - další články

Doporučujeme