Robert Kolář: Na organizaci Czech Tour je nejtěžší údržba a uzavření komunikací

16. dubna 2024·Zprávy·Lenka Skrzeczkova·Ondřej Kopa

Petr Kolář. (Foto: Frekvence 1)

Hostem Press klubu byl prezident největšího cyklistického závodu profesionálních cyklistů v České republice Czech Tour Robert Kolář. Prozradil nám, jestli na závody dorazí Slovinec Tadej Pogačar a zda zavítá největší český etapový závod i do matičky Prahy.

Czech Tour se pojede v půlce letních prázdnin, konkrétně 25. – 28. července. Už teď organizátoři ohlásili start velkých stájích. Přijede například tým Spojených arabských emirátů – Emirates. Dorazí i jejich lídr Tadej Pogačar? „To je otázka na sportovní manažery týmu. Myslím si, že to, co se tam mění je, že do těch závodů je daleko. Cyklistika je nebezpečný sport, nevyhnete se hromadným pádům a asi i spousta hvězd musí měnit svůj program podle toho, co je aktuálně potkalo při závodech,“ uvedl s tím, že účast Pogačara na závodech je zatím ve hvězdách.

Kolář si je ale jistý, že na Czech Tour určitě nějaké velké jméno přijede. „Když jste zmiňoval Christophera Frooma, tak upřímně Chris Frooma v roce 2024 není Chris Frooma v době, kdy si ho pamatujeme, kdy běžel bez kola na Tour de France a nakonec ho vyhrál. Já jsem byl opravdu velmi mile překvapen tím, jak obrovský zájem jeho start na Czech Tour vzbuzoval,“ popsal s tím, že na něj stály davy lidí, kteří toužili po jeho podpisu.

Letošní Královská etapa zůstává stejná. „To jsou Dlouhý stráně.“ Start bude v Ostravě, což Kolář odůvodnil tím, že se závod dostává do nových, zajímavých lokací. „Uvažujeme silně o Praze,“ dodal s tím, že Czech Tour bez Prahy není Czech Tour.

Pořádání tak velkého cyklistického závodu se samozřejmě neobejde bez uzavírek. „To je na tom závodu skutečně nejtěžší… Jede se z místa A do místa B, pak z místa C do místa D. Systém povolení, to, že tam takový závod vůbec může být a na to navazující plánovaná či neplánovaná údržba komunikací,… to vše jsou určující faktory,“ řekl s tím, že při plánování tras musí hlavně dbát na bezpečnost závodníků.

Poslechněte si celý rozhovor:

Zprávy - další články

Doporučujeme