Roman Ďurčo: Stávka není proti našim zaměstnancům a firmám, ale proti vládě. Nemáme jinou možnost

8. listopadu 2023·Zprávy·Barbora Turková·Čestmír Strakatý

Roman Ďurčo (Zdroj: Profimedia)

Odboráři plánují zastavit 27. listopadu na hodinu výrobu a chtějí tak vládě ukázat nesouhlas s připravovaným úsporným balíčkem. Proč se tak odboráři rozhodli a nepoškodí se stávkou i samotné firmy? Hostem Press klubu u Čestmíra Strakatého byl šéf odborového svazu KOVO Romana Ďurčo.

Podle Romana Ďurča vláda s odborovými svazy nevede klasický sociální dialog. „Vláda vždy oznámí nějaký krok, neprojedná to s námi a my pak musíme reagovat už jen na danou situaci. Od května máme s vládou napjatou situaci, zvláště poté, co oznámila konsolidační balíček,” vysvětluje Ďurčo důvod. Marián Jurečka, ministr práce a sociální věcí ale oponuje tím, že on dialog s odboráři vede. „Ministr Jurečka se s námi sešel, co se týče důchodů a náročných profesí, ale neřekl nám k tomu nic konkrétního. Za ty dvě hodiny nejsme schopni témata detailně probrat a hlavně se nám nepodařilo prosadit naše požadavky.Stávkovou pohotovost jsme vyhlásili na základě přijetí konsolidačního balíčku, pořád o něj bojujeme. Po mnoha letech jsme se dokonce dohodli se zaměstnavatelskými svazy na 9 bodech. Uspěli jsme jen, co se benefitů týče a to zhruba jen z 50%.

Poslední kapkou bylo podle Ďurča oznámení cen energií, které se mají zvednout o desítky procent. „Působíme hlavně v průmyslu, a tam to může být likvidační. Myslím, že vládní představitelé to nepodávají tak, jak to opravdu má být. Máme zprávy z průmyslu, že u energeticky náročných podniků se může jednat o stovky milionů korun.” V rámci konfederace obchodu se svazy dohodly, které půjdou 27. 11. do výstražné hodinové stávky. „My za KOVO jdeme do té nejtvrdší a na hodinu chceme zastavit výrobu ve všech našich podnicích.Přidala se k nám i Škoda Auto, tam to zastaví na dvě hodiny. My to neděláme proti těm zaměstnavatelům, ale proti vládě. Nemáme jinou šanci, než se ozvat takto.

Nelze žít dlouhodobě na dluh

Je ale možné, že stávka i demonstrace, kterou svazy chystají poškodí i některé firmy. „Jsme v intenzivním kontaktu se zástupci průmyslu a nechceme je poškodit. Probíráme firmu od firmy, a tam kde by hrozily velké škody, tak jsme dohodli, že výrobu nezastavíme, protože když zastavíte vysokou pec, tak můžete způsobit mnoha milionové škody,” říká Ďurčo s tím, že tohle je teprve začátek těch nejtvrdších protestů. „Pokud vláda s cenami energií nic neudělá a firmy budou buď z Česka odcházet nebo krachovat, tak to je rozhodně začátek. Nechci teď ještě říkat, co bude, ale jsme odhodláni za naše pracovní místa bojovat.

Šéf odborového svazu několikrát vládě navrhl řešení, které by naplnilo státní rozpočet a nezatížil by jen důchodce, zaměstnance a ty nejvíce ohrožené skupiny. Nebyl ale vyslyšen. „Musíme zabrousit do historie. Velkou chybou bylo zrušení superhrubé mzdy, zrušení EET. Nabízeli jsme řešení, že s problémy pomůžeme, ale naše požadavky jsou spíše levicové, kdežto vláda je pravicová. Neříkáme, že chceme vrátit superhrubou mzdu, teď už by to byla chyba. Daňový systém má nějaký vývoj a teď by to naše občany zatížilo ještě více. Dlouhodobě se s inflací nic nedělalo, ceny energií se měly zastropovat na straně výrobců, měly se dohodnout podmínky jako jsou na Slovensku nebo v Německu. Vláda má možnost podívat se, jak to za hranicemi vyřešili. Těžko se konkuruje, když máme několikrát dražší energie, než třeba na Slovensku. Odnáší to ale i spotřebitelé,” říká šéf svazu KOVO a dodává, že ale souhlasí s tím, že dlouhodobě nelze žít na dluh.

Celý rozhovor si poslechněte zde.

Zprávy - další články

Doporučujeme