Tomáš Zima: Nejdůležitější je hledání řešení, aby válka co nejdříve skončila a bylo co nejméně lidských obětí

4. prosince 2022·Zprávy·Redakce

Tomáš Zima. (Foto: Frekvence 1)

MUDr. Tomáš Zima je český lékař a zároveň kandidát na prezidenta České republiky. Právě on byl hostem Press klubu na Frekvenci 1. S Romanou Navarovou mluvili o aktuální situaci ohledně odměňování zaměstnanců ČEZu. O jeho rozhodnutí kandidovat. Jaký postoj by jako případný prezident měl k situaci na Ukrajině a co je podle něj hlavním úkolem budoucího prezidenta.

Prvním hostem našeho Press klubu v rámci prezidentské kandidatury byl doktor, biochemik a bývalý rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima. Svůj záměr kandidovat na prezidenta potvrdil již v květnu letošního roku. Prezidentským kandidátům se jistě nevyhnou nejrůznější vtípky na sociálních sítích. Jeden koluje i právě o něm: “Rusko chce použít z(Z)imu jako zbraň na Ukrajinu.” “Vtipy jsou různé a jsem na to zvyklý. Mé postoje k Ukrajině jsou od začátku známé. Je třeba jim pomáhat. Já slyšel zase něco jiného. Ať je teplo, nebo zima, na Hrad půjde Tomáš Zima,” vtipkuje prezidentský kandidát.

Odměny zaměstnanců ČEZu jsou políčkem do tváří lidí

V médiích se objevil titulek, že polostátní firma ČEZ, kde 70 procent akcií vlastní stát, se rozhodla vyplatit svým zhruba 82 tisícům zaměstnanců 60 tisíc korun. Když to spočítáme, je to přibližně 1,7 miliardy korun“Pro mě je to ukázka toho, jak se stát chová ke svým firmám a jak se chová k ostatním obyvatelům České republiky. Je to políček do tváře lidem. Vysoké náklady s energetikou je právě kvůli politice ČEZu a politice české vlády. ČEZ vyrábí elektřinu megawatthodinu kolem 1000 korun a přes lipskou burzu, což není burza, ale politický instrument, prodává zpátky za několikanásobně vyšší cenu. To je důvod, proč tady více než polovina i více lidí se může dostat do ekonomických obtíží. Když nyní přijdou zálohy na elektřinu, které dramaticky stouply, všechny firmy stanovily strop, který stanovila vláda, které je vyšší než zastropování v Evropské unii a jsou mnohem vyšší než v ostatních zemích, tak je to nemravné. Jinak lidem samozřejmě přeji, aby dostávali odměny a bonusy,” konstatuje doktor.

Rád by nabídl své znalosti a schopnosti

Romana Navarová by ráda věděla, proč se vlastně Tomáš Zima rozhodl kandidovat na prezidenta. Mám zkušenosti s lidmi jako lékař a setkávám se více než 30 let s pacienty různých kategorií od vědců přes prodavačky, zahradníky a novináře. Mám i zkušenosti manažerské, vedl jsem Univerzitu Karlovu, což je instituce o 60 tisících lidech a působil jsem a působím v řadě mezinárodních institucích, Rád tedy nabídnu své znalosti a schopnost dávat lidi dohromady a jít do toho srdcem a rozumem,” vysvětluje doktor Zima.

Vrcholní představitelé státu musí dbát na blaho občanů

Budoucí prezident přijde do doby, kdy je obyvatelstvo naprosto rozdělené a nadále se rozevírají nůžky, které rozděluje Česko na chudé a bohaté. Je nezbytně nutné lidi opět sjednotit. “Rozhodně musí fungovat spolupráce vrcholných představitelů státu, tedy prezident, obě komory parlamentu, vláda. Tyto vrcholné instituce slibují, že budou dbát blaha občanů ČR. Musí komunikovat a hledat ta nejlepší řešení, abychom se co nejdřív dostali ekonomické a energetické krize, aby státní dluh, který v posledních třech letech dramaticky narostl, se zastavil a začal se snižovat. Na jaře příštího roku bude akutní období a bude se muset vynaložit úsilí, aby český průmysl přežil vysoké náklady na energie. A především zabránit, aby většina občanů padla na sociální dno,” říká kandidát na prezidenta svůj postoj.

V ČR je kapacita pro několik desítek tisíc uprchlíků

Velice důležitý je nyní postoj nového prezidenta k válce na Ukrajině“Dosavadní postup České republiky je správný. Důležitý je jednotný, společný a koordinovaný postup států EU a států Severoatlantické aliance. Dále je klíčové hledání řešení, aby válka co nejdříve skončila a bylo co nejméně lidských obětí a tragédií, které se tam každý den odehrávají,” má jasno Tomáš Zima. Bohužel je před námi období tuhých mrazů na Ukrajině a očekává se velká migrační vlna. “Pokud sleduji informace ve veřejném prostoru, je zde kapacita pro několik desítek tisíc osob. To je relativně vysoké číslo. ČR přijala už skoro půl milionu lidí z Ukrajiny v jarních měsících, čímž řadu kapacitní podpory vyčerpala,” říká doktor Zima.

Zprávy - další články

Doporučujeme