ZDRAVÍ: V Česku řádí příušnice. Nejvíc postižení jsou mladí lidé

14. dubna 2016·Zprávy·Redakce

V Česku je už víc než 1000 nemocných s příušnicemi. Šíří se po celé zemi, nejvíc nemocných je na jihu Čech. Nemocným je většinou 15 až 19 let.

Příušnice se projevují zduřením jedné nebo obou příušních slinných žláz (před a pod ušním lalůčkem). Přidají se horečky až 40°C. Ale někdy nemoc probíhá bez výrazných příznaků. Rozhodně nepodceňujte konzultaci s vaším lékařem.

Co příušnice způsobují

Je to různé. Hlavní nepříjemnou komplikací je postižení centrálního nervového systému ve formě zánětu mozkových blan případně i mozku. Může nastat zánět slinivky břišní. U adolescentů a mladých mužů mohou příušnice způsobit zánět pohlavních žláz a snížit tak plodnost, v nejhorším to končí sterilitou. Dívky mohou trpět záněty vaječníků nebo prsou. 

Očkování v dětství nestačí

Očkování trojvakcínou proti spalničkám, zarděnkám a příušnicím nechrání spolehlivě po 15. roce života. Dnes se první dávka aplikuje v 15 měsících, druhá za 6 – 10 měsíců. Novelizace očkovacího kalendáře teď druhou dávku posouvá až mezi 6 – 8 let věku, což by mělo délku ochrany prodloužit. A uvažuje se i o třetí dávce pro děti ve věku 12 let. 

Příušnice nejsou jen dětská nemoc

Pozor! Příušnice může chytit i dospělý. Infekce se přenáší vzdušnou cestou, kapénkovou nákazou. Nakažená osoba je infekční už 3 dny před prvními příznaky nemoci, kdy o příušnicích ještě nic netuší. 

Léčba příušnic

Léčba příušnic je nespecifická, při mírném průběhu nemoc sama odezní. Teplota klesne za 2 – 3 dny, otoky se vstřebají během 10 dnů. Hospitalizace bývá naštěstí nutná jen při komplikacích.

Základem „domácí“ léčby je snižování teploty, mírnění otoků a bolesti, klid na lůžku a izolace od okolí alespoň 9 dní od vypuknutí příznaků. Teplotu lze snižovat paracetamolem, popř. zábaly. Na otoky se přikládají teplé (ne horké) obklady. Zduřelé žlázy způsobují bolest při kousání a polykání.

Proto je vhodné v tomto období přijímat tekutou nebo kašovitou stravu. Lékař může předepsat léky proti bolesti. Omezení tuků šetří slinivku břišní. Důležitá je důkladná ústní hygiena a dostatek tekutin, nejlépe studených čajů. Nevhodné jsou kyselé nápoje, které slinné žlázy ještě více dráždí. Při těžším průběhu jsou podávána antibiotika.

 

Držíme palce, ať se vám příušnice vyhnou obloukem!

 

Cibule, česnek a houby! Podpořte imunitu v přírodní lékárně

ZDRAVÍ: Sedm největších mýtů o bulce v prsu!

ZDRAVÍ: Dokáže naše tělo porazit rakovinu?

 

Zprávy - další články

Doporučujeme