Nikdy se nebála a měla kuráž! Tak na Čáslavskou vzpomínají čeští sportovci

1. září 2016·V práci·Redakce
Všechny sportovní osobnosti včera zasáhla zpráva o úmrtí legendární gymnastky Věry Čáslavské. Pro řadu z nich byla vzorem nejen ve sportu, ale i díky svým občanským postojům.

Záznam rozhovoru

“Na paní Čáslavskou budu vzpomínat vždy jen v dobrém. Vždy mě podporovala, fandila mi a navíc to byla největší legenda českého sportu. A nejen sportu. Byla to i bojovnice za takové to lidství,” prohlásil úspěšný veslař Ondřej Synek. Osobně se s ní sešel před odletem do Ria, kdy spolu dělali rozhovor. “A byla úžasná. Měl jsem tenkrát jít na rehabilitaci a tak jsme se rozpovídali, že jsem zjistil, že mám hodinu a půl po terapii. Musel jsem se pak omlouvat, že nedorazím, ale všichni to chápali, protože tohle mělo přednost,” uvedl trojnásobný olympijský medailista.

Za černý den označila včerejšek rychlobruslařka Martina Sáblíková, kterou Čáslavská podporovala v její snaze představit se v Brazílii v cyklistické časovce. “Pro mě je hrozně těžké o tom mluvit, protože to byl člověk, kterého jsem si moc vážila. Byl to člověk, který mne dokázal inspirovat a motivovat. Tohle mě hrozně zasáhlo. Hrozně mě to mrzí,” řekla Sáblíková novinářům. “Byl to člověk bojovný, člověk, který dokázal lidem dávat naději do poslední chvíle, dokázal je podržet. Stačilo jedno její slovo a vy jste se nad ním dokázali zamyslet,” uvedla.

Rodačka z Nového Města na Moravě patří aktuálně mezi nejúspěšnější české sportovce, že by se dokázala svými medailovými zisky přiblížit Čáslavské, si ale nedovoluje tvrdit. “To, co dokázala ona, jen tak nikdo nedokáže. Já si se s tím nedovolím srovnávat. Já jsem jen hrozně ráda, že mohu být v její společnosti, stejně jako ve společnosti Emila Zátopka,” řekla Sáblíková, jež je se třemi zlatými po Čáslavské druhou nejúspěšnější českou olympioničkou.

 

“V prvé řadě to byla super baba, protože to, co dokázala ve sportu a v životě, klobouk dolů. Byla to i perfektní parťačka, i když by ji člověk někdy praštil za některé řeči,” přiznal se smíchem bývalý diskař Imrich Bugár. “Ještě jsem jí volal z Ria z olympiády, jak je na tom, a říkala už, že dost blbě. Myslel jsem, že ji po hrách ještě navštívím, ale už jsem to bohužel nestihl,” konstatoval.

Jako velkou ránu, kterou bude dlouho vstřebávat, označila úmrtí Čáslavské světová rekordmanka v běhu na 800 metrů Jarmila Kratochvílová. “V každém případě odešla nejen úžasná sportovkyně, ale i skvělá ženská. Já si ji pamatuji, už když mi bylo deset let. Už tehdy jsem věděla, kdo to je, sledovala jsem ji a potom už i fandila, takže se s tím určitě budu vyrovnávat delší dobu,” řekla dvojnásobná mistryně světa ČTK. 

Další epizody pořadu V práci

Doporučujeme