Řidiči, pozor! Blíží se zásadní změna počasí, dopravu zkomplikují vydatné deště

16. září 2016·Zprávy·Redakce
Od pátku večer by měli řidiči vyjíždět s maximální opatrností. Meteorologové varují před vydatnými dešti, které mohou zkomplikovat dopravu. Řidiči si na silnici musí dát pozor na vyšší riziko aquaplaningu, říká vedoucí BESIPu Martin Farář.

Záznam rozhovoru

Prudká změna počasí, která do Česka přijde v pátek, přináší vyšší riziko nehod na silnicích! Meteorologové varují před výrazným poklesem teplot a velmi vydatným deštěm. Zejména v oblasti Šumavy a Českého lesa.

Řidiči se musí vyrovnat se změnami tlaku, což má vliv na jejich psychiku. Na silnici si zase musí dát pozor na vyšší riziko aquaplaningu,” říká vedoucí BESIPu Martin Farář.

Čím vyšší je vrstva vody na silnici, tím vyšší je i riziko aquaplaningu. Po najetí na vrstvu vody ztrácí pneumatiky kontakt s vozovkou a auto už se pak prakticky nedá ovládat.

Jak budou srážky Českem postupovat? MAPY DEŠTĚ najdete ZDE.

Jak snížit riziko aquaplaningu? Sundejte nohu z plynu! „Nejbezpečnější je sundat nohu z plynu, vyšlápnout spojku, protože nevíme, kolik vody je před námi na silnici, a případně opatrně přibrzďovat. Důležité je se neleknout a nezačít zmatkovat. Prudké panické brzdění není dobré řešení, navíc když si nezkontrolujeme, zda za námi někdo nejede nebo nakolik je blízko. On v té situaci ještě není, neví, na co reagujeme,“ radí Farář.

Další epizody pořadu Zprávy

Doporučujeme