Plešatá Jennifer Aniston, zasněžená sfinga: 10 fotografií, které šokovaly svět. Má to ale háček!

31. prosince 2016·Články·Redakce

Podvody s fotografiemi

Internetem se neustále šíří různé fotografie, nad kterými často zůstává rozum stát. Někdy je evidentní, že se jedná o fotomontáž, ale někdy se nechají napálit i odborníci. Ukážeme vám některé známé příklady.

Místo Mikuláše zajíček?

Fotografii čokoládového Mikuláše, ve kterém byl zabalený velikonoční zajíček, jste nejspíše viděli. Jenže nešlo o přehmat v továrně na čokoládu, jak si všichni logicky mysleli. Celá fotografie vznikla v kampani jedné nizozemské společnosti o boji proti Alzheimerově chorobě.

Mikuláš nebo zajíček?

Mikuláš nebo zajíček?

Opuštění sirotci z Nepálu

Před rokem dojímala lidi po celém světě fotografie dvou malých sourozenců, kteří údajně truchlí po zemětřesení v Nepálu. Problém je v tom, že fotka vznikla už o osm let dříve ve Vietnamu, kde malý bráška utěšoval sestřičku po obyčejném hraní si na ulici.

Vystrašení sourozenci

Vystrašení sourozenci

Zamrzlé Benátky

Spousta lidí vážně uvěřila, že mělká laguna, na které italské Benátky leží, skutečně zamrzla. Ale jde jen o zdařilou kombinaci dvou fotek, přičemž ta zamrzlá část pochází ze sibiřského jezera Bajkal.

Zamrzlé Benátky?

Zamrzlé Benátky?

Obrovská mořská příšera

Upravená je i fotografie údajné obří mořské příšery vyvržené na americkém pobřeží. Po internetu kolovala jako důsledek jaderného záření po havárii v japonské elektrárně Fukušima. Ve skutečnosti byla na břehu jen velryba, kterou ve photoshopu hodně upravili.

Fotomontáž mořské příšery

Fotomontáž mořské příšery

Sfinga pod sněhem

Tahle fotografie je pravá a nebyla nijak upravovaná, egyptská sfinga je opravdu zasypaná sněhem. Má to jen jeden háček – není to vyfoceno v Egyptě, ale v jednom japonském tematickém parku. A tahle sfinga je ve skutečnosti vysoká jen několik centimetrů.

Sfinga pod sněhem

Sfinga pod sněhem

Sídlo Viagry s penisy místo stromků?

Pravá je i fotografie budovy, na které jsou stromky připomínající mužské pohlavní orgány. Ovšem není to sídlo Viagry, jak někdo vtipně po internetu rozesílal, ale firma na výrobu ventilací v americkém Portlandu.

Neobvyklé stromky

Neobvyklé stromky

Hvězda Přátel naprosto oholená

Na jaře roku 2013 internetem kolovala fotografie herečky Jennifer Anistonové s totálně oholenou hlavou. Nejprve se tvrdilo, že to udělala kvůli nové filmové roli, poté zase, že kvůli své neteři trpící rakovinou. Obojí byla lež, hvězda seriálu Přátelé se nikdy takhle ostříhat nenechala.

Herečka Jennifer Anistonová

Herečka Jennifer Anistonová

Ohňostroje z vesmíru

Tahle fotografie má představovat satelitní snímek z vesmíru ukazující novoroční ohňostroje nad Evropou před dvěma lety. Proti tomu ale mluví dvě věci. Zaprvé, v Evropě jsou různá časová pásma, takže novoroční ohňostroje začínají v různou dobu. A za druhé, ani sebevětší ohňostroje by nedokázaly vytvořit tak velké záření viditelné z vesmíru.

Ohňostroje z vesmíru?

Ohňostroje z vesmíru?

Vyfocený výbuch raketoplánu

Tenhle snímek kdysi koloval po internetu s tím, že jakýsi izraelský satelit vyfotil výbuch amerického raketoplánu Columbia. Pochopitelně to byl nesmysl. Tragédii Columbie v únoru 2003 sice kamery opravdu natočily, ovšem jen ty pozemní, z vesmíru to nikdo zachytit nemohl. Fotka pochází z filmu Armaggedon.

Falešný raketoplán Columbia

Falešný raketoplán Columbia

Vteřiny před katastrofou

Ani snímek zobrazující další velkou americkou katastrofu není pravý. Na podzim roku 2001 způsobil senzaci tajemný email, který po světových médiích rozesílal fotografii turisty na střeše Světového obchodního centra (WTC) zachyceného jen vteřiny před tím, než do něj narazilo letadlo unesené teroristy. Snímek prý pocházel z filmu ve fotoaparátu, který se našel v troskách. Šlo ale o podvod. A to z několika důvodů: Před 15 lety by opravdu těžko nějaký fotoaparát přežil takový pád. Na fotce je jiný typ letadla, než který teroristé unesli. Navíc letělo ve velké rychlosti, takže by na skutečném snímku bylo rozmazané. A především – muž na fotografii je vyfocen na jižní věži WTC a první letadlo narazilo do severní věže. Opravdu by muž jen tak v klidu pózoval pro fotku, když by kousek od něj vybuchovala druhá věž?

Turista na falešné fotografii se Světovým obchodním centrem

Turista na falešné fotografii se Světovým obchodním centrem

Články - další články

Doporučujeme