Alena Schillerová: Druhou vlnu pandemie na svých peněženkách zásadně nepocítíme

21. října 2020·Články·Barbora Pisingerová

Ministryně financí Alena Schillerová hovoří s novináři po setkání s prezidentem Milošem Zemanem 13. řjna 2020 na zámku v Lánech.(CTK Photo/Ondrej Deml)

Epidemiologická situace se v České republice nevyvíjí úplně nejlépe a vláda se proto snaží trend zastavit výraznými ochrannými opatřeními. Ta mají ale nesporný vliv na českou ekonomiku. K situaci se pro Frekvenci 1 vyjádřila ministryně financí Alena Schillerová.

Současná situace přidělává vrásky nejednomu českému občanovi. Někteří z nás již na svých peněženkách pandemii pocítili poměrně znatelně. Hrozí navíc, že bude hůř. Ministryně financí Alena Schillerová ale znepokojené občany uklidňuje.

“Všechno záleží na vývoji pandemie. To znamená dodržovat opatření a zvládnout rychle pandemii, aby ekonomika mohla fungovat bez omezení. Věřím, že druhou vlnu na svých peněženkách zásadně nepocítíme,” uvedla v pořadu Press klub na Frekvenci 1.

“Český statistický úřad už o prázdninách řekl, že se 65 procentům českých občanů nezměnilo životní úroveň. 15 procent přišlo zhruba o měsíční příjem a 15 procent zhruba o dva měsíční příjmy. Což byl samozřejmě dobrý výsledek, zafungovala vládní opatření. My ale potřebujeme zvládnout epidemiologickou situaci. Od toho pramení omezení a od toho pramení další vývoj ekonomiky,” uvedla Schillerová.

Ministryně si rovněž pevně stojí za jednorázovým pětitisícovým příspěvkem pro seniory. “Důchodci jsou ti nejzranitelnější. Celý život pracovali a přispívali do sociálního systému. Dnes nemohou. Oni nemohou jít do práce a přivydělat si, většina z nich si nemůže zvýšit příjem. Já si myslím, že všichni máme doma nějaké důchodce, všichni jsme v tomhle směru lidově řečeno ve střetu zájmů, prosím, nestavme společnost proti nim,” nechala se slyšet.

Někteří kritici navrhovali namísto důchodcům proplatit příspěvek rodičům, kteří jsou na péči o své děti sami. Jejich otázka je ale podle Schillerové složitější.

 “Samoživitelek a samoživitelů si nesmírně vážím. Je ale velký problém definovat, kdo to je. Zase by to byla nějaká dávka, musel by se testovat příjem. V této zemi nenecháme nikoho padnout. Je tady robustní sociální systém. Ministerstvo práce a sociálních věcí má největší kapitál,” vzkázala občanům a dodala: “Systém je připraven na to pomoci těm, kteří zůstanou bez příjmu.”


Články - další články

Doporučujeme