Bohuslav Svoboda: Vojtěch nebyl člověk, který by dokázal udělat rozhodnutí. Prymula své názory prosadit dokáže

22. září 2020·Články·Barbora Pisingerová

Bohuslav Svoboda. Foto: ČTK

K ministerstvu zdravotnictví se letos kvůli pandemii upíná tolik pozornosti, jako zřejmě ještě nikdy. Ministr Vojtěch v pondělí na tiskové konferenci oznámil svou rezignaci a na jeho místo nastoupil Roman Prymula. V náročné době je výměna ministra důležitým krokem pro celou republiku. Událost pro Frekvenci 1 okomentoval místopředseda sněmovního zdravotního výboru Bohuslav Svoboda (ODS).

Místopředseda sněmovního zdravotního výboru Bohuslav Svoboda vnímá výměnu ministra zdravotnictví jako velmi důležitou zprávu pro celý národ. Právě na něm je totiž z velké části podoba ochranných opatření, kterými bude Česko nadále bojovat proti koronaviru.

Cesta Adama Vojtěcha podle Svobody přitom úplně šťastná nebyla. “Vojtěch byl svým způsobem slušný ministr. V začátku naslouchal a byla řada věcí, které rozhodl dobře. V okamžiku, kdy se dostal pod tlak, se ale ukázalo, že to není člověk, který dokáže udělat rozhodnutí. Na jakýkoliv pokyn ze strany vlády nebo Andreje Babiše názor změnil a udělal něco úplně jiného. To je v situaci, v jaké jsme, zhoubné,” okomentoval jeho působení v pondělí v pořadu Press klub v éteru Frekvence 1.

Jsem přesvědčen, že k rezignaci byl vyzván

Navzdory obrovskému tlaku si místopředseda sněmovního zdravotního výboru nemyslí, že by Vojtěch odcházel dobrovolně. “Já jsem osobně přesvědčen, že byl k rezignaci vyzván,” uvedl.

Od Romana Prymuly čeká Svoboda docela jiný způsob vedení ministerstva. “Roman Prymula má výhodu v tom, že epidemiologie je jeho profese. On to dělá celý život a té problematice rozumí. Z toho mého pohledu je to i člověk, který je schopen své názory prosazovat, což by bylo dobře. Ale jsme v situaci, kdy je nutné tu otázku vidět trošičku komplexněji. Já bych se velmi obával nějakých silových rozhodnutí. Tady je potřeba v prvé řadě informovat celou veřejnost o tom, proč dělám určité kroky. Je nutné zvažovat i sílu opatření, jaký budou mít dopad na fungování státu,” je přesvědčen.

Jako chybu vnímá například zrušení povinnosti nosit roušky ve veřejném prostoru. “Když sundáte národu roušky z obličeje, tak se všichni domnívají, že je to vyřešené, že je to v pořádku,” myslí si Svoboda. To pak podle něj vedlo až k tomu, že se lidé začali opět shromažďovat, ztratili zábrany a dopad je takový, jaký je.

 

Články - další články

Doporučujeme