Čekal jsem v bezesných nocích! Milost údajně sliboval Kajínkovi už Václav Havel

23. května 2017·Články·Redakce

Jiří Kajínek, který dnes po 23 letech opustil vězení, tvrdí, že milost mu sliboval už prezident Václav Havel. Václav Klaus zase prý sliboval, že jeho případ vyřeší. Miloš Zeman nesliboval nic, řekl dnes po svém propuštění novinářům Kajínek. Byl to ale právě Zeman, kdo nakonec dvojnásobného vraha odsouzeného na doživotí omilostnil. I když k tomu přidal sedmiletou podmínku.

“V roce 2002 mi Václav Havel slíbil, že než odejde z úřadu, tak že mi udělí milost. Já jsem ve vězení čekal v bezesných nocích s tím, že jsem čekal, že to tak bude. Nenapadlo by mě nikdy, že Václav Havel nedodrží svůj slib,” řekl muž, který po třiadvaceti letech vyšel z vězení. Havel mu údajně později řekl, že mu milost dávat nebude, že mu ji dá ten, kdo přijde po něm.

“Přišel Václav Klaus a ten mi deset let říkal, že můj případ sleduje, že můj případ vyřeší, ať vydržím, že se z toho vězení dostanu s jeho pomocí. Po deseti letech Václav Klaus udělil amnestii a na milosti už nedošlo,” řekl Kajínek.

Prezident Miloš Zeman mu prý nic nesliboval. “Od začátku říkal, že mi milost dát nechce, ale chce se přimluvit za nový proces mimo Plzeň, protože ta je podjatá,” řekl Kajínek.

Přes čtyři roky se podle Kajínka prezident přimlouval, u justice ale neuspěl. “Já osobně si to vysvětluju tak, že prezident Zeman se to rozhodl vzít do vlastních rukou a rozhodl se pro milosrdenství. On neřekl, že jsem nevinný, ale rozhodl se pro milosrdenství, ze které mu jsem samozřejmě vděčný,” dodal Kajínek.

Zdroj: ČTK

 

Články - další články

Doporučujeme