Antonie Formanová: Nešla bych do nekonečného seriálu, je to pro mě závazek. Ráda zkouším nové věci

23. prosince 2022·Celebrity·Barbora Turková

Antonie Formanová (Zdroj: Profimedia)

Její jméno vás hned upoutá. Herečka Antonie Formanová pochází z umělecké rodiny. Jejím dědeček byl režisér Miloš Forman, druhý byl spisovatel Jiří Stránský a babička Věra Křesadlová. Jak se žije se slavným příjmením a chtěla by zkusit kariéru v Americe? Podcast Mezi čtyřma očima si můžete poslechnout na platformě Youradio Talk.

Antonie Formanová za sebou má premiéru filmu Hranice lásky. Reakce jsou moc hezké a sama herečka je ráda, že film se těší velké návštěvnosti. „Není to jen o sexu a polyamorii, ale určitě to diváky přitahuje. Film pojmenovává možnosti vztahů a moment, kdy dva lidi dojdou do bodu, kdy nevědí, jak dál a zkouší nové věci. Je to o zkušenostech; kde mají hranice a když zjistí, zda je mají nastavené stejně,” popisuje Formanová film. Jak ona sama říká, její postava otvírá pohled na vztah hlavního hrdiny, který si díky tomu uvědomí, že to je to, co chce a nechce pokračovat v tom v čem se nacházel. „Jsem jedna z mála, která tam nemá erotickou scénu, spíše intimní. Scénář působil tak, že ho spoustu z nás odmítlo, včetně mě. Ale Tomasz Wiński to umí pojmout tak, že i když tam scény jsou, tak jsou přirozené a nepůsobí to vulgárně. Je to autentické, není to nijak namodelované a odpudivé.”  Přiznává, že sice jako herečka musí být na podobné scény připravená, ale zatím ještě žádnou erotickou scénu hrát nemusela. „Jsou herečky, které mají dublérky, ale myslím si, že je důležité si tím projít. Je to proces natáčení. Když by to bylo dobře natočené, tak bych do toho šla,” říká Formanová.

Antonie pochází ze slavné herecké rodiny. Její tatínek je Petr Forman, syn známého režiséra Miloše Formana. Její babička byla Věra Křesadlová a druhý dědeček Jiří Stránský. „Kvůli jménu to v životě těžké nemám, to bych se rouhala. Mám skvělou rodinu a jméno, na které jsem pyšná a které mi určilo cestu. Nevydala jsem se na ní protože by byla nějakým způsobem daná, ale protože mě to tam táhlo, stejně jako moje sestry. Je to závazek a cítíme potřebu tenhle úděl naplnit. Dostat se na tu úroveň, kterou lidé očekávají, je těžké. Teď už jsem se dostala do bodu, kdy si řeknou, že to Formanová to dělá takhle. Zažila jsem ale situace, kdy to jméno bylo pro tvůrce důležité. Jsou ale momenty, kdy si mě lidé vybírají, protože něco vyzařuji a nějak hraju,” myslí si herečka.

Hodně mi záleží na tom, s kým pracuji

Za slavným režisérem do USA jezdívala Antonie s rodinou několikrát do roka, a jak sama vzpomíná, užívali si i takové banality jako chození do restaurací nebo koukání na hokej, což měl Forman velmi rád. Ona sama by ráda kariéru v Americe zkusila, ale ví, že to není jednoduché. Za sebou má ale nejen práci jako herečka, ale tak trochu šla i ve šlépějích dědečka a zkusila si i režii. „Hraní mě baví, ale věnovala jsem se teď režii v divadle. Studovala jsem alternu, kde nás vedou k tomu, že nejsme jen herci, ale zkoušíme všechno. Na magistru jsem si to zkusila a udělala jsem jedno menší loutkové představení. Teď v říjnu mělo premiéru představení v divadle Disk.”

Za film Okupace si letos došla i pro Českého lva jako nejlepší herečka ve vedlejší roli. „Ostatní se pak ptali, jak moc mi to změnilo život. Ve skutečnosti je to tak, že vám přibyde na poličce soška. Je to hezký, má určitě i hodnotu. Nějaká práce přišla, ale nejsou to vždy věci, které bych brala. Nešla bych do nekonečného seriálu, je to pro mě závazek. Ráda zkouším nové věci, protože jsem ve věku, kdy na to mám právo,” myslí si herečka. V tuto chvíli je na volné noze, tudíž bez angažmá. „Na jednu stranu je to nevýhoda, protože nemáte stálý plat. Výhoda je to ale v tom, že si můžu vybírat projekty. Hodně mi záleží na tom, s kým pracuji a kdo je v tom angažovaný. Zajímá mě, kdo to režíruje, kdo je v tom obsazen, případně co je to za divadlo či co je to za téma,” popisuje Formanová. S tatínkem Petrem Formanem zatím nijak více nespolupracovala, ale její dva divadelní projekty pozval do svého festivalu Aréna. „Dá se říct, že tak trochu obsazujeme smíchovskou Náplavku,” směje se Antonie Formanová. Podcast Mezi čtyřma očima si můžete poslechnout na platformě Youradio Talk.


Celebrity - další články

Doporučujeme